Ajax heeft de verkoop van Quincy Promes aan Spartak Moskou woensdag afgerond. De aanvaller levert de Amsterdammers een bedrag van 8 miljoen euro op, dat door bonussen kan oplopen tot 11 miljoen euro. Promes tekent voor 3,5 jaar bij de club waarbij hij tussen 2014 en 2018 ook al onder contract stond.

Promes werd door Ajax in de zomer van 2019 voor ruim 15 miljoen euro overgenomen van Sevilla. Dat bedrag kon door bonussen nog oplopen tot ruim 17 miljoen euro.

De transfer van de 29-jarige Promes zat er al een tijdje aan te komen. Om die reden behoorde de geboren Amsterdammer in de laatste weken niet meer tot de selectie van trainer Erik ten Hag.

"Quincy is een geweldige speler, hij heeft het vorig seizoen fantastisch gedaan", zei Ten Hag. "Ik gun hem deze stap."

Promes zegt op de site van Ajax dat hij "dankbaar" is dat hij een kans heeft gekregen bij de club uit zijn geboortestad. "Voetbal is voor mij het belangrijkste en ik ben geen basisspeler. Dat ging toch aan me knagen. Ik denk dat iedere speler er moeite mee zou hebben om van clubtopscorer in de Champions League naar wisselspeler te gaan."

Promes' terugkeer naar Rusland liep wat vertraging op door de privésituatie van de 47-voudig Oranje-international, die in december werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij. Hij is inmiddels weer vrij, maar nog altijd verdachte in die zaak, wat Spartak wat huiverig maakte.

Quincy Promes droeg al eerder het shirt van Spartak Moskou.

Quincy Promes droeg al eerder het shirt van Spartak Moskou.
Quincy Promes droeg al eerder het shirt van Spartak Moskou.
Foto: ANP

Promes was succesvol bij Spartak

Nu een akkoord is bereikt, keert Promes terug bij de club waarbij hij tussen 2014 en 2018 indruk maakte. Destijds kwam de oud-speler van Go Ahead Eagles en FC Twente tot 66 goals en 33 assists in 135 officiële wedstrijden. Hij vierde er één landstitel.

Tijdens zijn anderhalf jaar lange verblijf bij Ajax was Promes ook belangrijk. In het shirt van de Amsterdammers maakte hij 22 goals en gaf hij zes keer een assist in 53 duels.

Ajax speelde in de afgelopen winterse transferperiode al in op een vertrek van Promes door Oussama Idrissi te huren van Sevilla. De Russische transfermarkt sluit donderdag.