Advocaat Dolf Segaar heeft goede hoop dat het internationaal sporttribunaal CAS Ajax-doelman André Onana een lagere dopingstraf dan twaalf maanden oplegt. Segaar denkt dat er genoeg aanknopingspunten zijn.

"Vrijspraak wordt denk ik moeilijk", aldus Segaar, die samen met zijn Spaanse collega Javier Ferrero de verdediging van Onana voert. "Maar als we geen mogelijkheden zagen, dan zouden we er niet aan beginnen."

Onana testte op 30 oktober vorig jaar positief op het verboden middel furosemide bij een controle buiten wedstrijden om. Segaar probeerde begin dit jaar samen met de keeper via een videoverbinding de UEFA te overtuigen dat het om een groot misverstand ging.

De 24-jarige Onana vertelde dat hij een aspirine wilde innemen en per ongeluk een medicijn had geslikt dat was bestemd voor zijn vriendin. De verpakking was nagenoeg identiek en het speet hem enorm.

"De UEFA is daar in meegegaan", zegt Segaar. "Want anders was hij voor vier jaar geschorst. Ik hoor mensen zeggen dat één jaar meevalt, want hij heeft zijn eigen verantwoording en is toch nalatig geweest. Maar wij willen de schorsing omlaag krijgen."

'Door schorsing Onana dreigt Ajax miljoenen mis te lopen'
173
'Door schorsing Onana dreigt Ajax miljoenen mis te lopen'

'CAS zal naar drie categorieën kijken'

Segaar kent voorbeelden van wielrenners en tennissers die voor soortgelijke vergrijpen milder zijn gestraft. "Maar de UEFA is weer een andere bond dan bijvoorbeeld wielerunie UCI", zegt hij.

"Bij het CAS zullen ze naar drie categorieën kijken. Voor lichte mate van onzorgvuldigheid staat een straf van nul tot acht maanden. Bij gemiddelde mate van onzorgvuldigheid heb je het over acht tot zestien maanden. En bij belangrijke mate van onzorgvuldigheid kom je tussen zestien en 24 maanden uit. Wij gaan voor lichte onzorgvuldigheid."

Segaar wil nog niet zeggen hoe hij het voor elkaar wil krijgen dat het CAS Onana in die laagste categorie schaalt. "Het lijkt me niet netjes dat ik mijn pleidooi via de pers ga voeren", aldus de advocaat, die ervaring heeft met dopingzaken. "Ik ben voorzitter van de dopingautoriteit geweest en heb ook in het tuchtpanel voor dopingzaken bij de internationale bobsleebond gezeten."

Dolf Segaar stond SC Cambuur en De Graafschap vorig jaar nog bij toen die clubs op juridische grond promotie wilden afdwingen.

Dolf Segaar stond SC Cambuur en De Graafschap vorig jaar nog bij toen die clubs op juridische grond promotie wilden afdwingen.
Dolf Segaar stond SC Cambuur en De Graafschap vorig jaar nog bij toen die clubs op juridische grond promotie wilden afdwingen.
Foto: Pro Shots

'We kijken ook naar spoedarbitrage'

Segaar verwacht voor de zomer een uitspraak. "Al kijken we ook naar spoedarbitrage, maar daarvoor moet de UEFA ook meewerken", zegt de raadsman, die blij is met de steun die Onana heeft gekregen van de internationale spelersvakbond FIFPRO. Die noemde de straf "buitensporig" en snapt niet waarom de keeper nu niet eens met Ajax mag meetrainen.

"Het is mooi als de publieke opinie naar Onana draait, maar de arbiters van het CAS kijken toch op hun eigen manier naar de zaak. Maar het zijn ook weer andere arbiters dan bij de UEFA. We gaan het zien."

Eerder op maandag liet een woordvoerder van Ajax aan De Telegraaf weten dat de club definitief naar het CAS stapt. Het is nog niet bekend wanneer de zaak precies dient.