Arts-microbioloog Andreas Voss en secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB hebben zondag met elkaar gesproken nadat ze vrijdag publiekelijk een aanvaring kregen over de terugkeer van supporters in het stadion.

"Uiteindelijk willen we allebei hetzelfde", zei Voss, lid van het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM en hoofdonderzoeker bij de Fieldlab-evenementen. "Ons gezamenlijke doel is de mensen weer naar de stadions te krijgen."

Voss en De Jong spraken elkaar zondag bij NEC-De Graafschap, waar bij wijze van test zo'n 1.150 toeschouwers welkom waren. Volgende week is er bij Almere City-Cambuur een tweede pilot van Fieldlab. Daarna duurt het zo'n drie weken voordat de wetenschappers van Fieldlab hun bevindingen hebben geanalyseerd en er vervolgstappen gepland kunnen worden.

"We willen zo snel mogelijk terug naar volle stadions. De enige vraag is in welk tempo dat gaat gebeuren. Daar zijn deze onderzoeken voor bedoeld", legde Voss uit.

Spelers van De Graafschap warmen zich op voor het NEC-publiek bij de eerste wedstrijd met publiek sinds maanden.

Spelers van De Graafschap warmen zich op voor het NEC-publiek bij de eerste wedstrijd met publiek sinds maanden.
Spelers van De Graafschap warmen zich op voor het NEC-publiek bij de eerste wedstrijd met publiek sinds maanden.
Foto: Pro Shots

KNVB wil via geleidelijke stappen naar volle stadions

Vrijdag sprak Voss nog de verwachting uit dat pas in 2022 weer in volle stadions gespeeld kan worden. De Jong zei daarop dat de KNVB "met stomheid geslagen" was door die uitspraak.

Inmiddels zit De Jong weer op één lijn met Voss. "Wij zijn niet achterlijk, we snappen ook wel dat je nu geen volle stadions kunt hebben", aldus De Jong, die namens de KNVB toernooidirecteur is van de EK-wedstrijden van komende zomer in Amsterdam.

"Het gaat erom dat we op een veilige en verantwoorde manier daar terug naar gaan. Dat onze ambitie wat sneller is dan die van Andreas, is wel logisch. We zullen niet direct naar 100 procent gaan, maar via geleidelijke stappen. Want je denkt toch niet dat wij de veroorzaker willen zijn van clusterbesmettingen?"

Coronatest voor fans belangrijk onderdeel bij weg naar vollere stadions

De wedstrijd in Nijmegen is de eerste sinds september waarbij publiek aanwezig is. "Aan het begin van het seizoen hebben we aangetoond dat we in het betaalde voetbal wedstrijden kunnen organiseren met publiek op 1,5 meter afstand", aldus De Jong. "Uit de nieuwe experimenten willen we leren hoe we van toeschouwers op 1,5 meter van elkaar naar volle stadions kunnen gaan en in welk tempo."

Volgens Voss hebben de duels die aan het begin van het seizoen nog met publiek werden gespeeld niet aantoonbaar geleid tot meer coronabesmettingen. "Bij binnensporten wel, maar in de buitenlucht zijn geen clusters van besmettingen bekend."

De seizoenkaarthouders van NEC die zondag naar binnen mochten, hebben zich allemaal vooraf laten testen en ondergaan over enkele dagen weer een coronatest. Voss en De Jong benadrukken dat testen een belangrijk onderdeel is van de weg naar volle stadions. "En dan het liefst zo kort mogelijk van tevoren. Daar moeten we een laagdrempelige vorm voor bedenken, zodat je niet van Groningen naar Nijmegen hoeft te rijden om hier een test te doen", zegt Voss.

Volgens De Jong is het heel simpel: "Als je je niet wil laten testen, kan je nu niet naar het voetbal. Ik vind dat we dit wel kunnen vragen van onze bezoekers gedurende een pandemie. Het is tijdelijk, hè."