Bondscoach Sarina Wiegman was donderdag uiterst tevreden over het veelzijdige aanvalsspel van de Oranjevrouwen in het oefenduel met België (1-6). Er stonden in Brussel liefst zes verschillende Nederlandse speelsters op het scorebord.

"Het is allereerst voor het team leuk, maar ik vind het ook vooral erg belangrijk. Daarmee toon je aan dat je niet afhankelijk bent van één speler", zei de bondscoach na de wedstrijd op een digitale persconferentie over de zes verschillende doelpuntenmakers.

Het duurde in een leeg Koning Boudewijnstadion wel even voordat de productie van Oranje goed op gang kwam tegen de Belgen. Halverwege stond het na tal van gemiste kansen pas 0-1 door een treffer van Vivianne Miedema. Na rust scoorden Jill Roord, Stefanie van der Gragt, Lieke Martens, Daniëlle van de Donk en Renate Jansen.

"We zeiden in de rust tegen elkaar dat het fantastisch was dat we zo veel kansen creëerden, maar dan moet je jezelf wel belonen", vervolgde Wiegman. "Gelukkig weerhielden de gemiste kansen ons niet van het geweldige voetbal dat we speelden. We bleven fantastisch combineren en gelukkig leidde dat in de tweede helft wel tot meer doelpunten."

Sarina Wiegman zit tevreden op de bank in het Koning Boudewijnstadion.

Sarina Wiegman zit tevreden op de bank in het Koning Boudewijnstadion.
Sarina Wiegman zit tevreden op de bank in het Koning Boudewijnstadion.
Foto: ANP

'Duitsland is weer een niveau hoger'

Het duel met België was het begin van de oefencampagne in de aanloop naar de Olympische Spelen, waarvan nog niet zeker is of ze doorgaan. "Met corona kan alles van de ene op de andere dag anders zijn, maar voor zover ik weet staan alle seinen op groen, en daar ga ik ook van uit", zei Wiegman.

"Ondanks die kleine onzekerheid kostte het geen enkele moeite om ons te motiveren. We willen als team groeien richting de Spelen en zijn bovenal bevoorrecht dat we in deze tijd mogen voetballen."

Woensdag wacht Oranje de volgende oefenwedstrijd. Duitsland, de nummer twee van de FIFA-ranglijst, is dan de tegenstander in Venlo.

Wiegman: "Duitsland is absolute wereldtop, de positie op de ranglijst zegt genoeg. Ik vond het fijn dat we eerst tegen België speelden, zodat we weer een aantal leerpunten mee kunnen nemen naar de wedstrijd tegen Duitsland. Nu moeten we tegen hen hetzelfde laten zien, maar dan op een net iets hoger niveau."

Jill Roord viert haar doelpunt met Merel van Dongen.

Jill Roord viert haar doelpunt met Merel van Dongen.
Jill Roord viert haar doelpunt met Merel van Dongen.
Foto: Pro Shots