Goedenavond en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Lennart Klem en ik houd je op de hoogte van de Eredivisie-wedstrijden van speelronde 22. Veel plezier!

 • Eredivisie
 • Uitslagen:
 • ADO-PSV 2-2
 • Sparta-Fortuna 1-2
 • Groningen-PEC 1-0
 • Heracles-Ajax 0-2
Loting KNVB-beker · zaterdag 13 februari om 20:29
Dat betekent dus dat de tweede halve finale Vitesse-NEC/VVV-Venlo wordt.
Loting KNVB-beker · zaterdag 13 februari om 20:28
Eerste halve finale bij de mannen:
sc Heerenveen/Feyenoord-Ajax
Loting KNVB-beker · zaterdag 13 februari om 20:26
We gaan door met de loting voor de halve finales bij de mannen. In de kokers gaan dus:

 • Ajax
 • Vitesse
 • sc Heerenveen/Feyenoord
 • NEC/VVV-Venlo
Loting KNVB-beker · zaterdag 13 februari om 20:24
Tweede halve finale bij de vrouwen:
PSV-Ajax
Loting KNVB-beker · zaterdag 13 februari om 20:23
Eerste halve finale bij de vrouwen:
FC Twente-ADO Den Haag
Loting KNVB-beker · zaterdag 13 februari om 20:19
Arnold Bruggink en Heinrich Welling staan klaar voor de loting voor de halve finales. We beginnen zo met de loting voor de laatste vier van de KNVB-beker bij de vrouwen. Ajax, PSV, FC Twente en ADO Den Haag gaan hier in de kokers.
Loting KNVB-beker · zaterdag 13 februari om 20:12
Het is al bekend dat Vitesse en de winnaar van de confrontatie tussen sc Heerenveen en Feyenoord thuis spelen in de halve finales, die op 2, 3 of 4 maart worden gespeeld.
Loting KNVB-beker · zaterdag 13 februari om 20:08
Over vijf minuten gaan we verder met de loting voor de halve finales van de TOTO KNVB Beker. Ajax en Vitesse hebben zich al bij de laatste vier geschaard. De andere halvefinalisten komen uit de kwartfinales sc Heerenveen-Feyenoord en NEC-VVV-Venlo. Die wedstrijden gingen eerder deze week niet door vanwege het winterweer.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 20:06
Haller: 'Ik kan nog een hoop verbeteren'
"We zitten in een goede stemming", aldus Sébastian Haller, de winteraankoop die met zijn vijfde doelpunt in dienst van Ajax een belangrijk aandeel had in de 0-2-zege van de Amsterdammers op Heracles Almelo, in gesprek met ESPN. "Persoonlijk ging het ook wel lekker. Dit is top, een goede start. Ik heb nog een paar punten die ik kan verbeteren, fysiek en mentaal. Er is nog veel te doen in de komende maanden, maar ik voel me goed. De ploeg kan me goed als kapstok gebruiken."
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:59
Heracles-aanvoerder: 'Gefaald onszelf te belonen'
Of Heracles-aanvoerder Robin Pröpper het gevoel had dat er vanavond wat te halen viel tegen Ajax? "De hele wedstrijd", zegt hij bij ESPN. "Zeker in het begin gaven we veel druk en ontregelden we het spel van Ajax. We hebben gefaald onszelf te belonen. Ajax scoort de 0-1 door een dubieuze goal. Het was een overtreding en buitenspel. Of het duidelijk te zien was met de lijntjes? Laten we het maar over het spel hebben. We hebben de kansen gehad om te scoren en Ajax het moeilijk te maken. Het is zonde dat we er niet meer uit hebben gehaald."
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:55
Ajax komt op 53 punten na 21 Eredivisie-duels dit seizoen. De laatste keer dat Ajax meer dan vijftig punten had na 21 duels in de Eredivisie was in het seizoen 2003/2004 (55).
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:51
Klaassen: 'Speelden niet onze beste wedstrijd'
"We hebben een moeilijke avond gehad. We speelden niet onze beste wedstrijd", geeft Ajacied Davy Klaassen bij ESPN toe na de moeizame 0-2-zege op Heracles Almelo. "Als het zo koud is op zo'n veld en we winnen met 0-2, dan mogen we over het algemeen tevreden zijn." Volgens Klaassen wordt de connectie met Sébastian Haller, de winteraankoop ook scoorde, steeds beter. "In het begin moesten we nog wennen aan elkaar, maar we hebben vandaag allebei een goal en assist. Deze wedstrijd voelde niet als een moetje. Met de uitslag van PSV is het lekker dat we winnen. Als we echt kampioen willen worden, kunnen we deze wedstrijd niet laten schieten."
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:44
Ajax doet dus uitstekende zaken in de titelstrijd in de Eredivisie. Dit is nu de stand in de top van de ranglijst:

 1. Ajax 21-53 (+53)
 2. PSV 22-47 (+27)
 3. Vitesse 21-42 (+15)
 4. AZ 21-40 (+14)
 5. Feyenoord 20-38 (+17)
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:41
Afgelopen! Koploper Ajax doet uitstekende zaken door op bezoek bij Heracles (na drie nederlagen op rij in Almelo) met 0-2 te winnen. Davy Klaassen en Sébastien Haller maken de doelpunten. De voorsprong van Ajax op PSV is nu zes punten en de Amsterdammers hebben zelfs een duel minder gespeeld.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:38
90+3' Ajax speelt de wedstrijd uit en ook Heracles gelooft het wel. Het is wachten op het eindsignaal...
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:36
90' Er komen nog vijf minuten bij in Almelo.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:35
89' Ha! Een leuk moment in Almelo. Tadic wordt gewisseld en krijgt van een fotograaf het verzoek zijn shirt af te geven aan de plaatjesschieter. De Ajax-aanvoerder doet dat ook met een glimlach.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:31
86' We zitten in de absolute slotfase in Almelo. Ajax krijgt steeds meer ruimte en voetbalt ook een stuk vrijer na de 0-2 van Haller. Heracles lijkt verslagen.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:27
81' Toch een aardige kans op de 1-2 hier. Lucas Schoofs kopt de bal richting de korte hoek, maar Stekelenburg is snel bij de grond en kan de bal pakken.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:24
79' GOAL Ajax! 0-2

Daar is, een beetje uit het niets, de 0-2 voor Ajax! Klaassen legt de bal met het hoofd terug na een voorzet van Tadic en Haller tikt van dichtbij raak. De Fransman lijkt het duel in Almelo te beslissen in het voordeel van de Amsterdammers.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:21
Nog een kwartier op de klok in Almelo. Het spel bevindt zich wel vooral op de helft van Heracles, maar Ajax is - op de kans van Tadic na - nog niet in staat geweest om echte mogelijkheden te creëren.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:17
72' Mazraoui kan niet verder en wordt vervangen door Devyne Rensch.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:16
70' Het spel ligt even stil door pijn bij Mazraoui en dat geeft Ajax de tijd te wisselen: Antony komt voor zijn landgenoot David Neres.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:14
69' We gaan langzaam richting de slotfase van dit duel. Ook na rust slagen Heracles en Ajax er niet in om er een spektakel van te maken. De Amsterdammers leiden nog altijd met 0-1.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:11
Heracles Almelo-Ajax wordt met deze foto aardig omschreven.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:08
62' Dusan Tadic wordt vrijgespeeld door Haller en dit is dan wel een grote kans, maar de Ajax-aanvoerder wacht te lang en ziet zijn inzet geblokt worden.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:05
59' Delano Burgzorg komt vanaf de linkerkant naar binnen, creëert ruimte voor zichzelf en haalt uit, maar zijn inzet gaat heel erg ver naast het doel van Stekelenburg. Ja, zoals we net al zeiden: hier moeten we het voorlopig mee doen.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 19:00
54' Haller legt de bal klaar voor Klaassen, maar de Ajacied kan uiteindelijk toch net niet bij de bal. Daar moeten we het voorlopig mee doen in Almelo, want ook na rust wordt 'het publiek' niet vermaakt.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 18:55
49' Rai Vloet probeert Maarten Stekelenburg te verrassen met een vrije trap richting de korte hoek, maar de Ajax-doelman is attent en pakt de bal.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 18:51
46' We voetballen weer in Almelo! Ajax leidt met 0-1 bij Heracles, maar dit duel is alles behalve beslist...
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 18:43
Een 'statistiekje' tussendoor: Er zat 3 minuten en 35 seconden tussen het moment dat Davy Klaassen de 0-1 voor Ajax maakte en scheidsrechter Kevin Blom de treffer goedkeurde.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 18:34
Het is rust! Heracles Almelo begon goed, maar Ajax sloeg als eerste toe via Davy Klaassen. Daar is eigenlijk ook alles mee gezegd, want het duel houdt absoluut niet over. In de slotseconde van de eerste helft kreeg Ismail Azzaoui nog een flinke kans, maar hij schoot naast.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 18:30
45' Het is bijna rust en dat is misschien maar beter ook. Er komen nog wel drie minuten bij, omdat de 0-1 van Klaassen nog een tijdje bekeken werd door de VAR.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 18:26
40' Van 'mindere fase' kunnen we inmiddels wel 'slaapverwekkend' maken. Heracles en Ajax weten geen indruk te maken en zijn erg slordig aan de bal.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 18:20
35' Even een 'mindere fase' in dit duel. Beide ploegen slagen er niet in om tot uitgespeelde kansen te komen en het spel speelt zich vooral af rond de middenlijn.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 18:16
We hebben een half uur gespeeld in Almelo. Ajax leidt dankzij Klaassen, maar de thuisploeg is al meerdere keren gevaarlijk geweest en maakt het de Eredivisie-koploper meer dan lastig.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 18:12
26' Heracles begon prima in eigen huis, maar de goal is toch een tik geweest voor de formatie uit Almelo. Ajax wordt gesteund door de voorsprong, maar heeft het lastig.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 18:08
Davy Klaassen, dus. De Ajacied moest er even op wachten door de VAR, maar het is voor de middenvelder zijn achtste doelpunt van het seizoen.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 18:06
20' Daar is de volgende kans voor Ajax. Haller wordt bediend door Tagliafico, maar de Fransman tikt de bal naast.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 18:04
18' Er waren drie minuten voor nodig, maar ook vanuit Zeist komt er goedkeuring over de 0-1. Er was nog twijfel over een eventuele overtreding van Tadic en vermeend buitenspel van Haller.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 18:01
15' GOAL Ajax! 0-1

De eerste kans van Ajax is meteen raak: Davy Klaassen schiet de 0-1 binnen. De middenvelder krijgt de bal op aangeven van Dusan Tadic, die eerder in de aanval Tim Breukers aftroefde.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 17:55
8' Het is Heracles dat de klok slaat in de openingsfase tegen Ajax. De Almeloërs zitten er fel bovenop en Ajax komt eigenlijk niet van de eigen helft af.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 17:50
3' Het eerste gevaar komt niet van Ajax, maar van de thuisploeg in Almelo. Burgzorg versnelt langs Tagliafico, waarna oud-Ajacied Bijleveld de bal zo in het doel kan schuiven. Hij lijkt zelf niet te beseffen hoe groot de kans is en schiet naast.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 17:46
Een mooie mijlpaal voor Maarten Stekelenburg (38 jaar en 145 dagen). Hij is nu officieel de oudste speler namens Ajax in de geschiedenis van de Eredivisie.
Heracles Almelo-Ajax · zaterdag 13 februari om 17:46
Aftrap! De bal rolt in Almelo, waar Ajax aantreedt met onder anderen David Neres, Noussair Mazraoui en Jurriën Timber.
ADO Den Haag-PSV · zaterdag 13 februari om 17:42
Dumfries: 'Genoeg kansen gecreëerd'
PSV-aanvoerder Denzel Dumfries begon tegen ADO op de bank en zag zijn ploeg worstelen met het maken van doelpunten. "Ik wil niet zeggen dat het frustrerend was, want je probeert je team altijd te steunen", zegt hij over zijn reserverol tegen ESPN. "We creëerden genoeg kansen en dan moet hij er simpelweg een keer in."