Goedenavond en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Mitch Marinus en ik houd je vanavond op de hoogte van de eerste wedstrijd van speelronde 22 in de Eredivisie. Veel plezier!

 • Eredivisie
 • Afgelopen:
 • RKC-Emmen 1-0
vrijdag 12 februari om 20:03
We zijn morgen weer bij u terug voor de Eredivisie en let op: in abnormale tijden gaat de bal ook op abnormale tijden rollen.

 • Programma zaterdag:
 • 12.00 uur: Groningen-PEC
 • 14.15 uur: Sparta-Fortuna
 • 16.30 uur: ADO-PSV
 • 18.45 uur: Heracles-Ajax
vrijdag 12 februari om 20:00
De stand in de kelder van de Eredivisie:

 • 15. RKC 19 (19-35)
 • 16. Willem II 13 (24-42)
 • 17. ADO Den Haag 12 (17-45)
 • 18. FC Emmen 6 (17-51)
vrijdag 12 februari om 19:55
De gezichten zullen er niet vrolijker op worden in Emmen, maar het kan nog altijd erger. De ploeg van Dick Lukkien is nog niet de slechtste ploeg uit de geschiedenis van de Eredivisie, maar komt langzaamaan wel in de buurt van een aantal vervelende records.

 • Langste reeks zonder zege
 • RBC Roosendaal (05/06): 25 wedstrijden
 • FC Dordrecht (94/95): 25 wedstrijden
 • Helmond Sport (83/84): 22 wedstrijden
 • FC Emmen (20/21): 22 wedstrijden
vrijdag 12 februari om 19:52
Matchwinner Touba: 'We moesten winnen'
RKC staat er op dit moment met negentien punten op de vijftiende plaats behoorlijk beter voor dan Emmen, maar toch zag ook Ahmed Touba het belang van deze wedstrijd voor de Waalwijkers in. "We wachtten al tien wedstrijden op een overwinning en moesten daarom vandaag echt weer eens de drie punten pakken", zegt hij voor de camera van ESPN. De verdediger maakte in de slotminuut de winnende treffer, waarmee hij zichzelf enigszins verraste. "Ik scoor weinig, dus ik denk dat dit wel mijn mooiste ooit was."
vrijdag 12 februari om 19:48
De Leeuw: 'Groot deel tweede helft goed gespeeld'
FC Emmen wacht al 22 wedstrijden op een overwinning en volgens Emmen-aanvoerder Michael de Leeuw was vandaag de uitgelezen mogelijkheid op drie punten. "We hebben een groot deel van de tweede helft echt goed gespeeld en ik vind dat ik zelf vlak na rust ook de 0-1 had moeten maken", zegt hij voor de camera van ESPN. "Maar goed, als je niet scoort, kan je ook niet winnen. Zo simpel is het", besluit hij.
vrijdag 12 februari om 19:37
Afgelopen! RKC dompelt FC Emmen verder in mineur. De hekkensluiter heeft op bezoek bij de Waalwijkers tot in de negentigste minuut zicht op een resultaat, maar RKC-verdediger Ahmed Touba schiet in de slotminuut de enige treffer van de wedstrijd tegen de touwen.
vrijdag 12 februari om 19:37
90' Er komen nog drie minuten bij in Waalwijk!
vrijdag 12 februari om 19:33
90' GOAL RKC! 1-0

RKC-verdediger Ahmed Touba bedenkt zich geen seconde en besluit een afgeslagen bal in één keer op de pantoffel te nemen. Het schot draait steeds verder weg van Emmen-doelman Verrips en gaat hard tegen de touwen.
vrijdag 12 februari om 19:28
83' De uitkomende Lamprou is eerder bij de bal dan invaller Laursen, waarna de doelman de bal over de zijlijn loopt. Vervolgens neemt de 29-jarige Griek de bal wel nog even mee het veld in, zodat Emmen het spel niet snel kan hervatten en hij eerst zijn plek onder de lat weer in kan nemen.
vrijdag 12 februari om 19:21
Emmen-trainer Dick Lukkien probeert zijn manschappen nog wat aanwijzingen mee te geven voor het laatste kwartier. Worden zijn aanwijzingen begrepen en kan Emmen voor het eerst dit seizoen een Eredivisie-duel winnen?
vrijdag 12 februari om 19:19
75' Dit keer een beter schot van Richard van der Venne, maar Emmen-doelman Verrips staat goed gepositioneerd en houdt de bal relatief eenvoudig tegen.
vrijdag 12 februari om 19:14
69' RKC-verdediger Meulensteen probeert Emmen-doelman Verrips op slinkse wijze in de korte hoek te verrassen. De doelman staat goed op te letten en houdt de bal op een enigszins onorthodoxe wijze met zijn voet uit het doel.
vrijdag 12 februari om 19:11
64' Richard van der Venne is het eindstation van een vlotlopende aanval van de thuisploeg. De RKC'er raakt de bal compleet verkeerd en ziet zijn schot ver naast het doel van Verrips over de achterlijn gaan.
vrijdag 12 februari om 19:09
FC Emmen heeft nu 450 minuten niet gescoord in de Eredivisie. Het laatste doelpunt van Emmen in de Eredivisie was van Michael de Leeuw, op 16 januari 2021 in de 58e minuut van het thuisduel met Vitesse (1-4 nederlaag).
vrijdag 12 februari om 19:05
61' Een aanvallende wissel van Dick Lukkien: aanvaller Nikolai Laursen komt voor middenvelder Jari Vlak binnen de lijnen.
vrijdag 12 februari om 19:03
59' RKC neemt de touwtjes langzaam maar zeker weer in handen en wordt gevaarlijk voor het doel van Michael Verrips. Melle Meulensteen duikt op voor de doelman, maar zijn kopbal gaat net over.
vrijdag 12 februari om 18:55
Om toch nog even in de carnavalssferen te blijven: RKC verloor zijn laatste acht competitiewedstrijden die het speelde tijdens de carnavalperiode (5x Eerste Divisie, 3x Eredivisie). In 2012 voorkwam RKC voor het laatst een nederlaag met carnaval: 1-1 uit bij Feyenoord (Eredivisie). De laatste zege was in 2011: 1-2 bij FC Dordrecht (Eerste Divisie).
vrijdag 12 februari om 18:53
47' Hebben de wissels van Dick Lukkien meteen effect? Het lijkt er wel op, Emmen krijgt op aangeven van Veendorp via Michael de Leeuw de grootste kans tot nu toe. De middenvelder schiet oog in oog met Kostas Lamprou ruim over.
vrijdag 12 februari om 18:49
Aftrap tweede helft! In de personen van Keziah Veendorp en Lucas Bernadou zien we bij Emmen twee nieuwe gezichten aan de aftrap. Jean-Pierre Rhyner en Hial Ben Moussa zijn in de kleedkamer achtergebleven.
vrijdag 12 februari om 18:42
De belangrijkste statistieken van de eerste helft:

 • RKC-Emmen
 • Stand: 0-0
 • Schoten: 8-2
 • Schoten op doel: 2-0
 • Balbezit: 52 procent-48 procent
vrijdag 12 februari om 18:34
Rust! In de eerste helft is RKC, vooral via gelegenheidsspits Thijs Oosting, geregeld gevaarlijk tegen FC Emmen. Desondanks zoeken de ploegen de kleedkamer met een doelpuntloos gelijkspel op.
vrijdag 12 februari om 18:33
45' Op slag van rust gaat Emmen-verdediger Araujo het duel met Van der Venne wat wild in, maar scheidsrechter Edwin van de Graaf ziet er tot de frustratie van de RKC-middenvelder geen overtreding in. Van der Venne imiteert vervolgens de actie van Araujo, maar ook daar raakt de arbiter niet onder de indruk van.
vrijdag 12 februari om 18:26
38' Weer heeft Emmen-doelman Verrips een geweldige reactie op een schot van een Waalwijker. Oosting verandert de voorzet van Van der Venne van richting, maar de 24-jarige doelman ligt, niet voor het eerst vandaag, in de weg.
vrijdag 12 februari om 18:22
35' Ola John dreigt op de rand van het strafschopgebied, maar hij vindt niet de benodigde ruimte en legt breed op Anas Tahiri. Het schot van de 25-jarige middenvelder van RKC mist richting en gaat voor het doel van Verrips langs.
vrijdag 12 februari om 18:17
We zijn dertig minuten onderweg in Waalwijk, waar Emmen en RKC elkaar nog in hun greep houden.
vrijdag 12 februari om 18:16
27' AZ-huurling Oosting zet de aanval van RKC zelf op en krijgt de bal even later in scoringspositie terug van Daneels. Hij stuurt doelman Verrips de verkeerde hoek in, maar Emmen-verdediger Araujo gooit zich voor het schot.
vrijdag 12 februari om 18:08
19' Buiten het stadion is er genoeg vuurwerk te zien, maar ook op het veld valt het niet tegen. Beide ploegen proberen van achteruit op te bouwen en vooral RKC is er al behoorlijk in geslaagd gevaarlijk te worden voor het doel van Emmen-doelman Verrips.
vrijdag 12 februari om 18:03
Met het carnavalstenue van RKC wordt niet alleen carnaval op een alternatieve wijze gevierd, maar ook het goede doel gesteund. RKC is namelijk bezig aan de realisatie van een nieuwe mindervalidetribune in het Mandemakers Stadion. De opbrengsten van deze bijzondere shirts komen hieraan ten goede.
vrijdag 12 februari om 18:01
14' Ola John profiteert van balverlies van Ricardo Van Rhijn. De buitenspeler van RKC besluit ook maar meteen uit te halen, maar hij vindt Emmen-doelman Verrips op zijn weg.
vrijdag 12 februari om 17:54
5' Paal RKC! De linkerpaal staat de openingstreffer van Thijs Oosting in de weg. Het zou overigens een wat gelukkig doelpunt zijn geweest, want hij probeerde vanuit de corner eigenlijk een teamgenoot in stelling te brengen.
vrijdag 12 februari om 17:53
4' Het eerste gevaar komt van Emmen-rechtsback Ricardo van Rhijn. Het schot van de achtvoudig Oranje-international wordt geblokkeerd door Vurnon Anita, die overigens ook drie interlands voor Oranje speelde. Het zijn niet de enige twee spelers met interlands voor Oranje op hun naam; ook Ola John (één interland) staat op het veld.
vrijdag 12 februari om 17:47
Aftrap! Het is een bijzonder tijdstip op vrijdag, maar er is stipt om 18.45 uur afgetrapt in het Mandemakers Stadion. Wie pakt er drie belangrijke punten in de strijd tegen degradatie?
vrijdag 12 februari om 17:43
We willen jullie niet ontmoedigen, maar we kijken straks naar de minst efficiënte clubs van dit Eredivisie-seizoen. Buiten eigen doelpunten scoorde RKC achttien keer uit 223 schoten (8%) en Emmen zestien keer uit 198 schoten (8%).
vrijdag 12 februari om 17:29
Opstelling! Linksback Jean-Pierre Rhyner debuteert in de basisopstelling van Dick Lukkien. Hij vervangt de geblesseerde Caner Cavlan. Bij FC Emmen ontbreekt aanwinst Luka Adzic nog in de selectie. De Servische middenvelder is nog niet speelgerechtigd.

Opstelling FC Emmen: Verrips; Van Rhijn, Araujo, Bakker, Rhyner; Ben Moussa, Vlak; Peña, De Leeuw, Frei; Gladon.
vrijdag 12 februari om 17:26
Opstelling! Bij de Waalwijkers keert Ola John na blessureleed weer terug in de basis. De enkelvoudig international van Oranje staat op de linkerflank en moet voor de aanvoer zorgen bij Thijs Oosting. De AZ-huurling kan ook op het middenveld spelen, maar staat vandaag in de spits.

Opstelling RKC: Lamprou; Bakari, Meulensteen, Touba, Quasten; Tahiri, Van der Venne, Anita; Daneels, Oosting, John.
vrijdag 12 februari om 17:16
De selectie van Emmen werd vorige week voor het duel met AZ nog een hart onder de riem gestoken. Het mocht toen niet baten (0-1-nederlaag), maar de tijd begint langzaam maar zeker te dringen voor de Emmenaren. 

 • Stand onderin de Eredivisie
 • 15. RKC Waalwijk - 16 (18-35)
 • 16. Willem II - 13 (24-42)
 • 17. ADO Den Haag 12 (17-45)
 • 18. FC Emmen - 6 (17-50)
vrijdag 12 februari om 17:10
Het is alweer tijd voor speelronde 22 in de Eredivisie, met vandaag één wedstrijd op het programma. FC Emmen gaat op bezoek bij RKC Waalwijk voor de eerste Eredivisie-overwinning van het seizoen. De laatste keer dat de twee ploegen tegen elkaar speelden, was in 2019 toen de twee ploegen de punten deelden in Waalwijk (1-1).