Goedenavond en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Mitch Marinus en ik houd je op de hoogte van de eerste kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi. Veel plezier!

 • TOTO KNVB-beker
 • Afgelopen:
 • Excelsior-Vitesse 0-1
dinsdag 9 februari om 21:32
Vitesse is de eerste halve finalist, wie pakken de overige tickets?

 • Het programma:
 • Woe: Ajax-PSV
 • Do: sc Heerenveen-Feyenoord
 • 17-2: NEC-VVV
dinsdag 9 februari om 21:29
Dijkhuizen: 'Hadden door kunnen gaan'
Marinus Dijkhuizen blikt ondanks de nederlaag tevreden terug op de wedstrijd tegen Vitesse. "We hebben momenten gehad waarop we ze pijn konden doen", zegt hij voor de camera van ESPN. "Ik kan de ploeg alleen de finesse voor het doel verwijten, want als we daar iets scherper waren, hadden we zeker ook door kunnen gaan."
dinsdag 9 februari om 21:24
Letsch onder de indruk van Excelsior
Vitesse-trainer Thomas Letsch is erg gelukkig met de overwinning op Excelsior, maar beseft dat het ook anders had kunnen lopen. "Nu kunnen we na de goal in de blessuretijd ermee leven, maar als ik was bij een eventuele nederlaag wel boos geweest over de afgekeurde treffer", zegt hij tegen ESPN. "Een tegentreffer had zomaar gekund, want ik vond Excelsior erg goed. Ze waren in de omschakeling erg gevaarlijk."
dinsdag 9 februari om 21:16
Bazoer: 'Dit gebeurt zo vaak in een wedstrijd'
Riechedly Bazoer had, door een vrije trap snel te nemen, een groot aandeel in de afgekeurde treffer van Armando Broja. Tot ongenoegen van de middenvelder constateerde de VAR dat hij de bal niet helemaal stil had gelegd. "Het was echt heel minimaal en dit gebeurt zo vaak in een wedstrijd", zegt hij tegen ESPN. "Dan moet je dit bij elke vrije trap doen, maar daar is geen beginnen aan."
dinsdag 9 februari om 21:11
Damen: 'Was een van mijn beste wedstrijden'
Excelsior-doelman Alessandro Damen (tien reddingen) moest in tegenstelling tot zijn collega aan de andere kant met grote regelmaat in actie komen tegen Vitesse. "Ik denk dat dit een van mijn beste wedstrijden uit mijn carrière was, maar daar heb ik nu niet zoveel meer aan", aldus Damen voor de camera van ESPN. "In de tweede helft werd de druk te groot en probeerden we er een verlening uit te slepen. Helaas voor ons duurde de wedstrijd alleen net te lang."
dinsdag 9 februari om 21:07
Pasveer: 'Het blijft bekervoetbal'
Remko Pasveer zag zijn ploeg goed beginnen tegen Excelsior, maar het bevrijdende doelpunt bleef uit tot de 91e minuut. "We lieten na om te scoren en de wedstrijd te beslissen", blikt de aanvoerder terug voor de camera van ESPN. "We blijven dan maar kansen missen en dan ben je bang dat het mis gaat. Het blijft namelijk bekervoetbal en daarin kan van alles gebeuren."
dinsdag 9 februari om 21:01
Vitesse gaat voor de vijfde keer in de clubhistorie naar de halve finales van de beker. De laatste keer dat de Arnhemmers de laatste vier bereikte, was in het seizoen 2016/2017, toen de beker voor het eerst werd gewonnen.
dinsdag 9 februari om 20:55
Afgelopen! Vitesse dringt in de tweede helft behoorlijk aan, maar Excelsior blijft dankzij een ingreep van de VAR en goed keeperswerk van Alessandro Damen tot in de blessuretijd van de tweede helft op de been. In de 91e minuut is een schot van Loïs Openda de Rotterdammers toch te machtig, waardoor Vitesse de eerste halve finalist van het bekertoernooi is.
dinsdag 9 februari om 20:54
90+3' 'Alles of niets' geldt voor Excelsior, maar daardoor ligt er behoorlijk wat ruimte voor Vitesse. Broja heeft een hard schot in huis, maar Damen houdt zijn ploeg met een knappe redding nog enigszins in leven.
dinsdag 9 februari om 20:51
90+1' GOAL Vitesse! 0-1

Linksback Maximilian Wittek bemoeit zich eigenlijk voor het eerst vandaag nadrukkelijk met het aanvalsspel van Vitesse en geeft meteen een cruciale voorzet. Hij stelt Openda in stelling, die de bal beheerst in de rechterhoek schiet.
dinsdag 9 februari om 20:50
90' Er komen nog drie minuten bij in Kralingen!
dinsdag 9 februari om 20:46
86' Daar is bijna vlak voor tijd alsnog de winnende treffer van Vitesse! Broja denkt de 0-1 binnen te koppen, maar doelman Damen kan de bal, met een beetje hulp van Luigi Bruins, net op tijd van de doellijn weghalen.
dinsdag 9 februari om 20:44
Oussama Tannane en Armando Broja doen na het afkeuren van de 0-1 hun beklag bij scheidsrechter Dennis Higler.
dinsdag 9 februari om 20:41
80' Openda is de verdediging van Excelsior weer te slim af, maar hij stuit tot twee keer toe op de Excelsior-doelman Damen.
dinsdag 9 februari om 20:40
79' Excelsior-verdediger Matthys besluit eens in te schuiven en schiet ook direct van afstand. Pasveer ziet het schot aan zich voorbij gaan en hoeft niet in actie te komen. Durft één van de twee ploegen in de slotfase nog wat risico te nemen of moeten de twee ploegen gaan overwerken?
dinsdag 9 februari om 20:31
70' GOAL Vitesse afgekeurd! 0-0

Laurens Gerrets, de VAR in Zeist, laat zich direct na de treffer van Broja horen en vraagt aan Dennis Higler om even op het scherm mee te kijken. Bazoer, die de bal vanuit een vrije trap aan Openda mee gaf, zou de bal niet helemaal stil hebben gelegd en daarom wordt de treffer afgekeurd.
dinsdag 9 februari om 20:29
70' GOAL Vitesse! 0-1

Riechedly Bazoer ziet Loïs Openda vertrekken en legt de bal perfect in de loop van de aanvaller. Openda heeft vervolgens een lage voorzet in huis, die van dichtbij ingetikt kan worden door Armando Broja.
dinsdag 9 februari om 20:26
66' Paal Vitesse! Openda creëert wat ruimte voor zichzelf en schiet de bal buiten het bereik van Damen op de rechterpaal. Hij is, na Armando Broja, de tweede aanvaller van Vitesse die de paal raakt.
dinsdag 9 februari om 20:25
65' Het wordt langzaam maar zeker wat onvriendelijker in Rotterdam. Dit keer komt Matthys wat wild met zijn armen binnen vliegen bij Tannane.
dinsdag 9 februari om 20:21
60' Oef, opeens ligt het open in de defensie van Vitesse. Reuven Niemeijer kan alleen op doelman Remko Pasveer af, maar faalt in de afronding. Kort na het missen van de kans blijkt door het vlaggen van de grensrechter waardoor hij opeens van zoveel vrijheid genoot.
dinsdag 9 februari om 20:19
Net als in de eerste helft komt Vitesse voortvarend uit de kleedkamer. De Arnhemmers dwingen de thuisploeg nadrukkelijk tot verdedigen, maar Excelsior-doelman Alessandro Damen hoeft nog niet echt in actie te komen.
dinsdag 9 februari om 20:08
47' Excelsior krijgt de bal maar niet weg na een hoekschop van Tannane, waarna de bal via een verdediger zelfs bijna in het doel valt. Gelukkig voor de Rotterdammers stond daar Luigi Bruins nog op de lijn, zodat hij de bal eindelijk weg kan werken.
dinsdag 9 februari om 20:05
Aftrap tweede helft! De bal rolt weer in Rotterdam. Valt de beslissing in de komende 45 minuten of gaan we verlengen?
dinsdag 9 februari om 19:59
De belangrijkste statistieken van de eerste helft:

 • Excelsior-Vitesse
 • Stand: 0-0
 • Schoten: 8-7
 • Schoten op doel: 1-3
 • Balbezit: 47 procent-53 procent
dinsdag 9 februari om 19:50
Rust! De spelers van Vitesse en Excelsior zoeken na een doelpuntloze eerste helft de warme kleedkamers op. De bezoekers uit Arnhem begonnen voortvarend aan de wedstrijd en creëerden kansen via Armando Broja en Loïs Openda. Excelsior wacht nog op een echt grote kans, maar ook de Rotterdammers proberen waar mogelijk de voetballende oplossing te zoeken.
dinsdag 9 februari om 19:47
45' Mede door de blessurebehandeling bij Thomas Bruns voegt scheidsrechter Dennis Higler nog drie minuten aan blessuretijd toe.
dinsdag 9 februari om 19:38
38' Paal Vitesse! Patrick Vroegh zet Armando Broja met één pass alleen voor de keeper en de huurling van Chelsea lijkt rustig af te ronden. Hij wil de bal te ver in de hoek plaatsen, waardoor de rechterpaal de openingstreffer in de weg staat.
dinsdag 9 februari om 19:37
35' Vitesse heeft het meeste balbezit in de eerste helft, maar Excelsior bijt regelmatig van zich af. Dit keer wordt Zwarts de diepte ingestoken, maar Vitesse-doelman Pasveer kan net op tijd voorkomen dat de aanvaller ook uit kan halen.
dinsdag 9 februari om 19:34
Een aderlating voor Vitesse-trainer Letsch: Thomas Bruns kan niet verder en wordt vervangen door Daan Huisman. De 52-jarige Duitser mist met Matús Bero en Sondre Tronstad al twee belangrijke krachten op het middenveld.
dinsdag 9 februari om 19:29
De teams zorgen in de openingsfase voor genoeg vermaak in Kralingen, maar we willen je deze foto van het Van Donge & De Roo Stadion niet onthouden.
dinsdag 9 februari om 19:25
23' Openda toont aan het vizier op scherp te hebben, maar zijn doelpunt telt niet. Eerder in de aanval oordeelde Higler namelijk dat Tannane een overtreding had gemaakt.
dinsdag 9 februari om 19:22
20' De eerste gele kaart komt op naam van Bazoer. De zesvoudig international van Oranje wordt gepasseerd door Brandon Ormonde-Ottewill, waarna hij met zijn hand voorkomt dat de linksback van Excelsior gevaarlijk wordt. De daaropvolgende vrije trap komt recht in de handen van Vitesse-doelman Pasveer.
dinsdag 9 februari om 19:18
17' Openda zoekt met succes naar een combinatie met Tannane, waarna de Belgische aanvaller in het afronden minder fortuinlijk is. Hij schiet de bal via een verdediger van Excelsior in het zijnet.
dinsdag 9 februari om 19:17
Vitesse is, op het slippertje van Bazoer na, scherp aan de wedstrijd begonnen. Vanaf het eerste fluitsignaal zoekt de ploeg van Thomas Letsch naar een gaatje in de verdediging van de Rotterdammers en probeerde het Excelsior-doelman Damen via Openda en Broja al eens moeilijk te maken.
dinsdag 9 februari om 19:12
10' Riechedly Bazoer schuift de bal in de opbouw zo in de voeten van Joël Zwarts, die bedenkt zich geen moment en probeert de bal vanaf de middenlijn over Remko Pasveer heen te schieten. De 37-jarige doelman is net op tijd terug onder de lat om de bal rustig op te vangen.
dinsdag 9 februari om 19:10
4' De eerste kans van de wedstrijd is voor de bezoekers uit Arnhem. Openda neemt een lange bal meteen op de schoen, maar kan Excelsior-doelman Damen met zijn schot niet bepaald zenuwachtig maken.
dinsdag 9 februari om 19:06
1' Laurens Gerrets, de VAR van dienst, vertelt in het oor van Higler inderdaad dat het spel nog even stil moet blijven liggen. Na enkele seconden heeft hij het echter gezien, het blijkt geen duidelijke fout en de fans van Excelsior kunnen opgelucht ademhalen.
dinsdag 9 februari om 19:04
1' De van een blessure herstelde Oussama Tannane laat zich meteen zien en zoekt zijn directe tegenstander in de persoon van Brandon Ormonde-Ottewill op. De rechtsback van Excelsior komt hard binnen glijden en raakt de smaakmaker van Vitesse rond de achillespees. Higler ziet er niets in, maar komt de VAR nog binnen de minuut in actie?
dinsdag 9 februari om 19:01
Aftrap! Ook de spelers van Excelsior staan, net als scheidsrechter Dennis Higler, op het veld. Wie voegt zich bij de laatste vier ploegen van het bekertoernooi?
dinsdag 9 februari om 19:00
De spelers van Vitesse betreden als eerste het veld in het Van Donge & De Roo Stadion, dus het is alleen nog wachten op de thuisploeg.
dinsdag 9 februari om 18:55
Ook de VAR is er vanavond weer bij! Het hulpmiddel ontbrak in de eerste drie rondes van het bekertoernooi, maar vanaf de kwartfinales kan de scheidsrechter van dienst 'gewoon' weer terugvallen op de collega's achter het beeldscherm in Zeist.
dinsdag 9 februari om 18:49
Dijkhuizen: 'In voorbereiding vooral plezier gemaakt' 
Excelsior kende door de sneeuwval een lastige voorbereiding op de wedstrijd tegen Vitesse, zo vertelt trainer Marinus Dijkhuizen tegen ESPN. "We konden een klein stukje van het veld sneeuwvrij maken, maar daarop was het lastig om tactisch te trainen. Het ging daarom vooral om rondo's en afmaken en zo hebben we vooral plezier gemaakt." Door de beperkte voorbereiding op het veld, duurde zijn videobespreking voor de wedstrijd wel langer dan normaal. "We hebben echt uitgebreid de tijd genomen om de ploeg met beelden alsnog het tactische aspect mee te geven."
dinsdag 9 februari om 18:42
Letsch: 'Moeten nu de inzinking te boven komen' 
Vitesse maakte maandenlang indruk in de Eredivisie, maar het lukte de Arnhemmers de laatste drie wedstrijden niet meer om te winnen. Geen reden tot paniek volgens Letsch: "We staan nog altijd derde in de Eredivisie en maken vandaag kans om naar de halve finales van het bekertoernooi te gaan. Dat is iets waar we vooraf voor hadden getekend." Desondanks is hij voor de camera van ESPN kritisch op zijn ploeg. "De laatste drie wedstrijden waren niet goed, dus het is aan ons vandaag de inzinking te boven te komen."