Als mensen op of rond het voetbalveld getuige zijn van racisme of discriminatie, kunnen ze dat voortaan snel doorgeven aan de KNVB. De voetbalbond heeft maandag de app DiscriminatieMelder gelanceerd.

De nieuwe app maakt onderdeel uit van het zogenoemde 'aanvalsplan' tegen racisme en discriminatie in het voetbal, genaamd Voetbal is van iedereen. Dat is een initiatief van de Rijksoverheid, KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en Vrouwen Eredivisie.

Het is maandag precies een jaar geleden dat het plan in Amsterdam werd gepresenteerd. Aanleiding was een incident in november 2019 tijdens de wedstrijd FC Den Bosch tegen Excelsior in de Eerste Divisie.

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira werd daar door supporters racistisch bejegend. Het kabinet stelde daarna 14 miljoen euro voor drie jaar beschikbaar om racisme en discriminatie in de voetbalsport aan te pakken.

Veiligheidscoördinator in stadion ontvangt meldingen

De nieuwe app kent drie categorieën: melding algemeen, betaald voetbal en amateurvoetbal. Meldingen over incidenten in het betaalde voetbal gaan direct naar de veiligheidscoördinator in het stadion, die bijvoorbeeld een steward kan opdragen om te kijken wat er precies aan de hand is.

Voor het amateurvoetbal gaan de meldingen naar de website Discriminatie.nl. De KNVB ontvangt vervolgens een overzicht van verenigingen waar incidenten zijn gemeld en een geanonimiseerde beschrijving van het incident. Vervolgens neemt Discriminatie.nl contact op met de melder en wordt, als de melder dat wil, ook de KNVB betrokken.

De KNVB zal dan contact opnemen met de vereniging. Daarnaast kan de zaak worden voorgelegd aan de aanklager discriminatie om te beoordelen of er een tuchtzaak gestart kan worden of een vooronderzoek daartoe.

Idee van app komt uit Engeland

"Het idee van de meldingsapp voor het voetbal hebben we uit Engeland", meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Zodra er weer publiek bij het voetbal welkom is, hopen we dat iedereen de app gaat gebruiken en op de tribune of langs de lijn discriminatie en racisme in het voetbal meldt. Het maken van een melding wordt veel makkelijker en de opsporing wordt daarmee effectiever."

Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, is ook blij met de komst van de app. "Bij een incident wil iedereen dat er snel en streng gestraft wordt."

"In Nederland hebben we een rechtssysteem waarbij je iemands schuld moet kunnen bewijzen voordat je kunt straffen. Dat is in het voetbal met het tuchtrechtsysteem of met stadionverboden niet anders. Het is dus belangrijk dat men melding doet zodat we kunnen ingrijpen of een onderzoek kunnen starten."