Hoeveel Lionel Messi ook aan salaris opstrijkt bij het noodlijdende FC Barcelona, hij blijft volgens Spaanse journalisten voor een overweldigend deel van de 'Barça'-fans de eeuwige held. "Hij is de 555 miljoen euro volgens hen meer dan waard."

555 miljoen euro aan salaris. Het is een duizelingwekkend bedrag, zelfs voor de beste voetballer ter wereld die bij de meest succesvolle club van deze eeuw speelt. Vorige week lekte via de krant El Mundo uit dat Messi een contract heeft bij FC Barcelona waardoor hij in vier jaar tijd meer dan een half miljard euro verdient. En dat bij een club die financieel bijna op omvallen staat. De schuld is opgelopen tot meer dan 1 miljard.

"Als je de schuld van Barcelona in ogenschouw neemt, dan is het een bizar bedrag wat Messi verdient", zegt Rik Sharma, journalist van de Spaanse krant Sport. "Maar daar kijken de meeste fans van Barça niet naar. Zij kijken vooral naar het geld dat Messi genereert in de vorm van kaartverkoop en sponsoring."

Sportjournalist Carles Escolán ziet diezelfde trend bij de aanhang. "Door alles wat hij voor de club heeft betekend, vinden ze dat elke euro van de 555 miljoen goed aan hem is besteed."

Volgens onderzoeken uit Spanje wordt het aandeel van Messi in de inkomsten van de club in de laatste drie jaar op ongeveer 30 procent geschat. De Argentijnse superster zou met zijn prestaties op het veld én zijn commerciële waarde naast het veld ruim 200 miljoen euro meer hebben opgeleverd dan hij Barcelona heeft gekost.

Sharma: "Laat staan wat hij op ongrijpbaar niveau heeft betekend. De vreugde die hij de fans heeft gebracht is van onschatbare waarde."

De jaren van Messi bij Barcelona in foto's

Onder de vleugels van Frank Rijkaard breekt Messi door bij FC Barcelona. De Argentijn debuteert op 16 oktober 2004 in de competitiewedstrijd tegen stadgenoot Espanyol. © ANP
In zijn eerste jaren bij Barcelona speelt Messi samen met Ronaldinho. © Getty Images
'Barça' verloor in de Champions League-finale van 2006 van Arsenal, maar in de kwartfinale van de daaropvolgende editie slacht Messi de Londenaren met vier goals. © Reuters
Messi in december 2009 met z'n eerste Gouden Bal. © ANP
Messi maakt met onder anderen Andrés Iniesta en Xavi deel uit van een gouden generatie bij FC Barcelona. © Pro Shots
Messi wordt in 2010 topscorer van La Liga, een titel waar hij bijna jaarlijks met Cristiano Ronaldo om strijdt.
Messi viert zijn doelpunt in de gewonnen Champions League-finale van 2011 tegen Manchester United. © ANP
Messi vormt met Luis Suárez en Neymar een gevreesde voorhoede, waarmee in 2015 ook de Champions League wordt veroverd. © Getty Images
In de halve finale van de Champions League in 2015 dribbelt Messi langs Bayern-verdediger Jérôme Boateng, die op iconische wijze omvalt. © Getty Images
Messi en Neymar vieren de 'Remontada' in 2017. 'Barça' maakte een 4-0-nederlaag goed door met 6-1 te winnen van Paris Saint-Germain. © Getty Images
Op 25 november 2017 verlengt Messi 'eindelijk' zijn aflopende contract tot medio 2021. © FC Barcelona
Messi toont in 2017 tijdens de wedstrijd tegen Real Madrid (2-3) in Bernabéu zijn shirt na zijn vijfhonderdste doelpunt namens FC Barcelona. © ANP
In 2019 wint Messi voor de zesde keer de Ballon d'Or-verkiezing, waardoor hij in totaal zes Gouden Ballen in bezit heeft. © Pro Shots
Messi wordt in 2019 voor de tiende keer in zijn carrière kampioen van Spanje. © Pro Shots
Messi druipt af na de 2-8-vernedering door Bayern München in de kwartfinale van de Champions League in 2020. © Pro Shots
In het seizoen 2020/2021 speelt Messi onder trainer Ronald Koeman. © ANP
Messi scoorde bij Barcelona tot nu toe 49 keer uit een vrije trap. © Pro Shots

'Onschendbare status' bij deel van de fans

Tegenover het buitenaardse salaris van de 33-jarige Messi staan ook buitenaardse prestaties. Sinds zijn debuut onder trainer Frank Rijkaard in 2004 scoorde hij 650 keer in 756 wedstrijden voor de Catalaanse club. Qua prijzen staat de teller van Messi bij Barcelona op een totaal van 34.

Het extreme succes zorgt voor een bijna onschendbare status van Messi bij de Barcelona-fans. "Er is een klein deel van de fans dat nooit een slecht woord over hem zal zeggen", stelt Sharma, al blijft de populariteit wel lastig meetbaar in tijden van corona en daarmee wedstrijden zonder publiek.

"Maar als Barcelona nu in een vol Camp Nou had gespeeld, hadden ze hem 100 procent zeker niet uitgefloten. Natuurlijk, ook Messi heeft bij een groot deel van de fans een grens, maar die is hiermee bij lange na niet bereikt."

Escolán zag wel wat kritiek van de fans, toen Messi afgelopen zomer openlijk zei dat hij weg wilde bij Barcelona. "Voor het eerst was toen een deel van de achterban van mening dat de club beter af was zonder Messi."

Lionel Messi heeft nog tot de zomer van 2021 een contract in het (voorlopig) lege Camp Nou.

Lionel Messi heeft nog tot de zomer van 2021 een contract in het (voorlopig) lege Camp Nou.
Lionel Messi heeft nog tot de zomer van 2021 een contract in het (voorlopig) lege Camp Nou.
Foto: Pro Shots

'De fans zijn niet gek'

Toch werd hij ook toen op geen enkele manier gezien als verantwoordelijke voor het verval van de club. Er werd wel gewezen naar voorzitter Josep Bartomeu, die in oktober aftrad vanwege de financiële malaise in Camp Nou.

"De fans zijn niet gek. Zij zagen ook dat de clubleiding er een grote bende van had gemaakt." Escolán somt de miskopen op. "Voor Coutinho en Antoine Griezmann hebben ze ieder meer dan 100 miljoen betaald. André Gomes heeft hier amper iets gepresteerd en er zijn miljoenen neergelegd voor Brazilianen die het eerste elftal niet eens gehaald hebben."

Door al die miskopen is het geld nu op in Camp Nou. "Dat is ook de reden dat Messi komende zomer alsnog lijkt te gaan vertrekken. Hij weet dat het door de huidige situatie onmogelijk is om aankopen te doen en het team competitief voor de absolute top te maken."

Sharma: "Maar als hij gaat, dan zullen de fans hem eeuwig dankbaar zijn. Het forceren van een vertrek afgelopen zomer is een smetje, maar niet meer dan dat. Messi heeft Barcelona ongelooflijk veel vreugde gebracht. Dat blijft."