Giorgos Giakoumakis heeft woensdag met vier doelpunten tegen Vitesse (4-1) enkele records in de Eredivisie geëvenaard. De Griekse spits van VVV-Venlo is de eerste speler die in één seizoen drie hattricks maakt sinds voormalig AZ-spits Jozy Altidore in het seizoen 2012/2013.

Giakoumakis, die eerder dit seizoen in de uitduels met FC Emmen (3-5) en ADO Den Haag (1-4) een hattrick noteerde, scoorde voor rust drie keer tegen Vitesse.

De revelatie van dit seizoen zorgde na een kwartier voor de 1-0, na 28 minuten voor de 2-0 en hij vergrootte de marge vlak voor rust naar drie met een schitterende lob. Na rust bepaalde de spits de eindstand met een kopbal op 4-1.

Met zijn derde hattrick dit seizoen komt Giakoumakis in een rijtje met onder anderen Altidore, Bas Dost, John Guidetti, Björn Vleminckx, Luis Suárez en Afonso Alves, die ook allemaal minstens drie hattricks maakten in één seizoen. Vleminckx (vier), Suárez (vier) en Alves (vijf) deden het nog vaker.

Giakoumakis zet jacht in op landgenoot Machlas

Door zijn doelpunten tegen Vitesse staat de 26-jarige Giakoumakis dit seizoen op twintig goals in de Eredivisie. De laatste speler met minstens twintig treffers in de eerste negentien speelrondes was Ruud van Nistelrooij in het seizoen 1999/2000 namens PSV.

Het is overigens niet de eerste keer dat een speler van VVV-Venlo in de eerste helft een hattrick maakt in de Eredivisie. John Lammers ging Giakoumakis voor door op 31 mei 1987 met drie treffers bij te dragen aan de 6-2-zege op Excelsior.

Giakoumakis heeft nog een aantal bevliegingen nodig om de Griek met de meeste hattricks in de Eredivisie te worden. Nikos Machlas (ex-Vitesse en Ajax) wist in zijn carrière zeven keer in één wedstrijd drie doelpunten te maken.