Willem II heeft dinsdag trainer Adrie Koster ontslagen. De 66-jarige coach, die de laatste jaren fraaie successen boekte met de Tilburgers en in november nog zijn contract met een jaar verlengde, moet vertrekken vanwege een reeks teleurstellende resultaten.

Willem II is al tien officiële wedstrijden op rij zonder overwinning en leed vrijdagavond bij PEC Zwolle (1-3) de twaalfde nederlaag in de competitie. De 'Tricolores' zijn inmiddels afgezakt naar de zeventiende positie in de Eredivisie, waar de onderste twee ploegen rechtstreeks degraderen.

"Wij zijn Adrie erg dankbaar voor de mooie prestaties die we samen met hem bereikt hebben. Toch voelen we ons nu genoodzaakt om gezien de tegenvallende resultaten in het belang van de club dit zeer moeilijke besluit te nemen", zegt technisch directeur Joris Mathijsen op de site van Willem II.

Koster benadrukt dat hij heeft genoten van zijn periode bij Willem II. "Door verschillende omstandigheden is het dit seizoen niet gelukt om in lijn met de afgelopen jaren goed te presteren. Dat is doodzonde. Spijtig dat het zo gelopen is."

Door het ontslag van Koster zijn dit seizoen al vijf trainers tussentijds vertrokken bij hun club. Aleksandar Rankovic (ADO Den Haag), Kevin Hofland (Fortuna Sittard) en Arne Slot (AZ) werden in het najaar van 2020 ontslagen, terwijl John van den Brom (FC Utrecht) voor een avontuur bij KRC Genk koos.

Willem II leed zaterdag bij PEC Zwolle (1-3) de twaalfde nederlaag van het seizoen.

Willem II leed zaterdag bij PEC Zwolle (1-3) de twaalfde nederlaag van het seizoen.
Willem II leed zaterdag bij PEC Zwolle (1-3) de twaalfde nederlaag van het seizoen.
Foto: Pro Shots

Koster leidde Willem II naar bekerfinale en Europees voetbal

Koster, die in de jaren negentig al kort hoofdtrainer van Willem II was, keerde in de zomer van 2018 terug in Tilburg en beleefde twee uitstekende eerste seizoenen. Hij leidde de club in het seizoen 2018/2019 naar de finale van de TOTO KNVB Beker, die werd verloren van Ajax (0-4).

In het vorige seizoen, dat door de coronapandemie niet kon worden afgemaakt, stelde Willem II met een verdienstelijke vijfde plek voor het eerst sinds 2005 Europees voetbal veilig. Willem II was in de tweede voorronde van de Europa League te sterk voor Progrès Niederkorn, maar strandde daarna tegen Rangers FC.

Door het ontslag van Koster nemen Gery Vink, Chima Onyeike en Harald Wapenaar voorlopig de honneurs waar. Zij zitten donderdag op de bank als Willem II een uitwedstrijd tegen Ajax speelt (aftrap 21.00 uur).

Koster stond eerder in zijn trainersloopbaan voor de groep bij onder meer Roda JC, Ajax, Excelsior, VVV-Venlo en Club Brugge. In 2014 was hij de bondscoach van Jong Oranje.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie