Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft de intensive care verlaten na een ingrijpende hartoperatie. De 84-jarige Zwitser werd een week in een kunstmatige coma gehouden.

"Hij boekt dagelijks progressie, weliswaar in kleine stapjes", zegt zijn dochter Corinne Blatter Andenmatten vrijdag in Zwitserse media. "De doktoren zijn blij met zijn gesteldheid, maar er is nog een lange weg te gaan."

Blatter testte in november positief op het coronavirus en onderging aan het einde van het jaar een hartoperatie. Die operatie was volgens zijn dochter "gecompliceerder en gevaarlijker dan vooraf werd gedacht".

Het is niet de eerste keer dat Blatter worstelt met gezondheidsproblemen. In 2015 moest hij worden behandeld op de intensive care vanwege een stoornis in zijn immuunsysteem. Een jaar later werd de Zwitser geopereerd vanwege huidkanker.

Blatter leidde de FIFA van 1998 tot 2015. Hij zit momenteel een schorsing van zes jaar uit vanwege een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro aan toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini in 2011 en is daardoor uitgesloten van alle voetbalgerelateerde activiteiten.

In december deed de FIFA nog een nieuwe aangifte tegen hem wegens een verdenking van crimineel mismanagement bij het peperdure FIFA-museum, dat in 2016 werd geopend. De kosten liepen op tot zo'n 500 miljoen Zwitserse frank (circa 461 miljoen euro).