Ajax heeft woensdag ten koste van AZ de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker bereikt. In een ietwat tam duel in Alkmaar werd het 0-1 voor de Amsterdammers.

Zakaria Labyad maakte in de eerste helft het enige doelpunt voor het flink gewijzigde Ajax. De Amsterdammers troffen liefst driemaal het aluminium, maar hadden ook drie keer het geluk dat er in deze fase van het bekertoernooi geen VAR wordt gebruikt.

Het is voor het eerst sinds het seizoen 2010/2011 dat AZ niet minimaal de kwartfinales van het bekertoernooi weet te halen. Ter vergelijking: Ajax ontbrak in die periode liefst vijf keer bij de laatste acht.

Op 31 januari staan beide ploegen opnieuw in Alkmaar tegenover elkaar, ditmaal in de Eredivisie.

Labyad scoort na scrimmage

Bij Ajax stonden ten opzichte van de Klassieker van zondag tegen Feyenoord (1-0-zege) slechts drie dezelfde spelers in de basis: Ryan Gravenberch, Quincy Promes en Nicolás Tagliafico.

In de gelijkopgaande eerste helft kregen beide ploegen enkele kansen. Promes trof met een indraaiend schot de paal en aan de overkant kreeg AZ schietkansen via Albert Gudmundsson (ruim over) en Myron Boadu (gekeerd door Maarten Stekelenburg, die voor het eerst sinds 2011 bij Ajax onder de lat stond).

In de 34e minuut kwam Ajax op voorsprong na een scrimmage. Schoten van Jürgen Ekkelenkamp en Promes werden nog gekeerd, maar op een poging van Labyad had niemand bij AZ een antwoord: 0-1. De arbitrage zag over het hoofd dat David Neres in die aanval hinderlijk buitenspel stond.

AZ maakte in de eerste helft ook aanspraak op een penalty, na een duel tussen Edson Álvarez en Gudmundsson, maar omdat er pas vanaf de kwartfinales een VAR wordt ingezet in het bekertoernooi kreeg arbiter Jochem Kamphuis geen hulp.

Myron Boadu leek na rust de gelijkmaker te noteren, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege hands.

Myron Boadu leek na rust de gelijkmaker te noteren, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege hands.
Myron Boadu leek na rust de gelijkmaker te noteren, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege hands.
Foto: Pro Shots

Treffer Boadu terecht afgekeurd

Na rust bracht Ajax-coach Erik ten Hag met Sébastien Haller en later Davy Klaassen enkele van zijn vaste krachten in. Klaassen was met zijn eerste actie bijna trefzeker, maar AZ-doelman Marco Bizot pakte zijn schot.

Het spel bleef ook na rust in evenwicht met goede kansen over en weer. Zo was Boadu kansrijk na een gevaarlijke voorzet van invaller Jesper Karlsson, maar de spits van AZ schoot van dichtbij uit een moeilijke hoek over.

Boadu leek na 71 minuten na mistasten van Stekelenburg wél de gelijkmaker binnen te glijden, maar na enig aarzelen floot Kamphuis terecht wegens hands van de aanvaller.

Kort daarna viel een dubieus moment van de arbitrage voor de derde keer in het nadeel van AZ uit, want Boadu werd onterecht teruggefloten wegens vermeend buitenspel, toen hij alleen op Stekelenburg af kon gaan.

Ook Ajax bleef dreigend; Edson Álvarez kopte een vrije trap op de bovenkant van de lat en Gravenberch trof van afstand de paal.

In de slotfase was AZ een aantal maal dreigend met hoekschoppen waarbij ook doelman Bizot mee naar voren ging, maar de ploeg van trainer Pascal Jansen kon de uitschakeling niet voorkomen.

Bekijk het programma en de uitslagen in de KNVB-beker