Virgil van Dijk en Daniëlle van de Donk zijn woensdag als enige Nederlanders opgenomen in het elftal van het jaar van de UEFA. In de voorselectie zaten nog zeven andere Oranje-internationals, maar die kregen niet genoeg stemmen van de voetbalfans.

Bij de mannen stonden ook Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Hans Hateboer op de shortlist, maar alleen Van Dijk kreeg een plek in het uiteindelijke elftal. De verdediger van Liverpool is momenteel aan het revalideren van een zware knieblessure.

Champions League-winnaar Bayern München is hofleverancier met vijf spelers. Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Alphonso Davies, Thiago Alcantara (nu Liverpool) en Robert Lewandowski bemachtigden een plek.

De andere namen zijn Cristiano Ronaldo (Juventus), Lionel Messi (FC Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Neymar (Paris Saint-Germain) en Kevin De Bruyne (Manchester City). Ronaldo is recordhouder met vijftien uitverkiezingen.

Voor het eerst UEFA-team bij vrouwen

Bij de vrouwen, waar voor het eerst een elftal werd samengesteld, waren ook Sari van Veenendaal, Vivianne Miedema, Dominique Janssen en Jill Roord genomineerd, maar alleen Van de Donk kreeg een plek in het team.

Ook hier levert de Champions League-winnaar de meeste speelsters. Van Olympique Lyon werden Sarah Bouhaddi, Kadeisha Buchanan, Wendie Renard, Amandine Henry, Delphine Cascarino en Sara Björk Gunnarsdótir gekozen.

Behalve Van de Donk, die actief is bij Arsenal, werden ook nog Magdalena Eriksson (Chelsea), Kheira Hamraoui (FC Barcelona), Pernille Harder (Chelsea) en Lucy Bronze (ex Lyon, nu Manchester City) gekozen.