Klaas-Jan Huntelaar vertrekt definitief van Ajax naar Schalke 04. De 37-jarige spits heeft dinsdag een contract tot het einde van het seizoen getekend in Gelsenkirchen, waar hij zijn loopbaan zal afsluiten.

Huntelaar kiest met Schalke 04 voor zijn oude liefde, die hij graag wil helpen in de strijd tegen degradatie. Woensdagavond maakt hij mogelijk al zijn rentree in de thuiswedstrijd tegen concurrent FC Köln.

De 76-voudig international speelde van 2010 tot 2017 al voor de Duitse club, die in een sportieve én financiële crisis verkeert. De zevenvoudig landskampioen won dit seizoen pas één keer en staat met zeven punten onderaan in Duitsland.

"Ik wil een rol spelen bij de handhaving van de club", zegt Huntelaar dinsdag bij de bevestiging van zijn transfer op de website van Schalke 04. "Schalke 04 hoort in de Bundesliga en het is onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat dat zo blijft."

De overgang van Huntelaar, die gaat spelen met rugnummer 21, komt niet als een verrassing. Hij liet vorige week weten dat er concrete belangstelling van Schalke 04 was en in de afgelopen dagen meldden media in binnen- en buitenland dat hij de keuze had gemaakt om te vertrekken. Maandag was de medische keuring bij Schalke 04 en dinsdag werd de transfer afgerond.

Klaas-Jan Huntelaar bij zijn afscheid bij Schalke 04 in 2017.

Klaas-Jan Huntelaar bij zijn afscheid bij Schalke 04 in 2017.
Klaas-Jan Huntelaar bij zijn afscheid bij Schalke 04 in 2017.
Foto: Pro Shots

'Wij lossen zijn vertrek intern op'

Huntelaar vertelde al eerder dat het een moeilijke keuze was, maar dat Schalke hem harder nodig lijkt te hebben. Bij Ajax werd hij dit seizoen voornamelijk als invaller gebruikt, al scoorde hij nog wel zeven keer in de Eredivisie.

In - naar nu blijkt - zijn laatste Eredivisie-minuten schoot hij de Amsterdamse club donderdag met twee goals naar een 1-3-zege op FC Twente.

Hoewel Huntelaar dit seizoen nog geregeld van waarde was, zal Ajax geen vervanger halen voor de routinier. "Wij vonden het naar hem toe belangrijk om dit door te laten gaan en lossen zijn vertrek met Lassina Traoré en Brian Brobbey intern op", vertelt directeur voetbalzaken Marc Overmars. "Wij gunnen Klaas Jan deze transfer en bedanken hem hartelijk voor alles wat hij voor Ajax heeft betekend."

Vorige week tegen FC Twente maakte Huntelaar zijn laatste goals voor Ajax.

Vorige week tegen FC Twente maakte Huntelaar zijn laatste goals voor Ajax.
Vorige week tegen FC Twente maakte Huntelaar zijn laatste goals voor Ajax.
Foto: Pro Shots

Huntelaar scoorde al 126 keer voor Schalke

Voor Schalke scoorde Huntelaar in zeven seizoenen al 126 keer in 240 officiële wedstrijden en daarmee beleefde hij een succesvolle periode bij de 'Königsblauen'.

Bij Ajax, waarvoor hij ook twee periodes uitkwam, blijft de teller van Huntelaar staan op 158 goals in 257 duels. Met de Amsterdammers won hij eenmaal de landstitel, drie keer de TOTO KNVB Beker en drie keer de Johan Cruijff Schaal.

Naast Ajax en Schalke 04 speelde Huntelaar in zijn lange carrière voor PSV, De Graafschap, AGOVV, sc Heerenveen, Real Madrid en AC Milan.