Sc Heerenveen is zondag in de uitwedstrijd tegen VVV ontsnapt aan een nederlaag. Door een late goal van invaller Benjamin Nygren eindigde het duel in Venlo in 1-1. Dat was ook de eindstand bij de Brabantse derby tussen RKC Waalwijk en Willem II.

De late gelijkmaker van Nygren kan niet verbloemen dat Heerenveen bezig is aan een zeer magere reeks in de Eredivisie. De Friezen bleven al voor de tiende keer op rij zonder overwinning. Dat overkwam de club voor het laatst in 2002.

Hoewel de wedstrijd in Venlo weinig hoogtepunten kende, waren de goals van grote schoonheid. Twaalf minuten voor tijd krulde Joshua John de bal vanaf de rand van het strafschopgebied achter Erwin Mulder, waarmee hij VVV op 1-0 zette.

Het antwoord van Heerenveen kwam pas in de voorlaatste minuut. De Zweed Nygren, die na een uur spelen in het veld was gekomen, schoot na voorbereidend werk van Siem de Jong fraai in de bovenhoek.

Bij VVV was er deze keer geen hoofdrol voor Giorgos Giakoumakis. De Griekse spits scoorde woensdag nog vier keer tegen ADO Den Haag (1-4) en is met zestien doelpunten topscorer van de Eredivisie.

Heerenveen, waar de van corona herstelde trainer Johnny Jansen terugkeerde op de bank, blijft met 22 punten steken in de middenmoot. VVV, dat uit de laatste drie duels zeven punten pakte, is opgeklommen naar plaats veertien.

Anas Tahiri was geëmotioneerd na de openingstreffer in Waalwijk.

Anas Tahiri was geëmotioneerd na de openingstreffer in Waalwijk.
Anas Tahiri was geëmotioneerd na de openingstreffer in Waalwijk.
Foto: Pro Shots

Willem II kan ook niet winnen in Waalwijk

De wedstrijd tussen RKC Waalwijk en Willem II leverde eveneens geen winnaar op. Beide Brabantse ploegen hadden aan kansen geen gebrek, maar moesten genoegen nemen met 1-1.

Voor Willem II betekende het punt in Waalwijk al de vijftiende wedstrijd zonder zege. De nummer vijf van vorig seizoen won pas twee keer en houdt alleen ADO Den Haag en FC Emmen onder zich. RKC staat vijftiende.

De eerste helft van de wedstrijd in Waalwijk was slecht, al kwamen beide aanvallende ploegen wel tot kansen. Het was pas vlak voor het rustsignaal raak, toen RKC-aanvoerder Anas Tahiri een penalty benutte, die werd gegeven na een overtreding van Pol Llonch. De voorsprong was niet onverdiend.

Een nieuwe nederlaag dreigde voor Willem II, maar die werd in de tweede helft afgewend door een kopdoelpunt van spits Kwasi Wriedt. Beide ploegen kregen in het Mandemakers Stadion mogelijkheden op meer, maar het bleef bij 1-1.

In de komende weken komen er voor Willem II belangrijke thuiswedstrijden aan tegen PEC Zwolle, FC Emmen en ADO Den Haag, onderbroken door een uitduel met Ajax. RKC moet in de volgende speelronde op bezoek bij PSV en speelt binnenkort ook tegen het dit seizoen sterke Vitesse.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie