Goedenavond en welkom in dit liveblog. Hier houd ik, Robbert van der Linde, je op de hoogte van de wedstrijden in de Eredivisie.

  • Uitslagen
  • Feyenoord-PEC 1-0
  • ADO-VVV 1-4
  • Fortuna-Sparta 0-1
  • PSV-AZ 1-3
ADO Den Haag-VVV-Venlo · woensdag 13 januari om 21:55
Topscorer Giakoumakis wil bij VVV blijven
Giorgos Giakoumakis ontpopt zich dit seizoen tot fenomeen bij VVV-Venlo, dat moet vrezen hem al snel weer kwijt te zijn. Als het aan de Griekse topscorer ligt, blijft hij echter 'gewoon' in Venlo. "Mijn ploeggenoten vroegen me na de wedstrijd om in ieder geval te blijven tot het einde van dit seizoen. Dat was wel mooi om te horen", aldus Giakoumakis na het uitduel met ADO, dat hij met vier treffers hoogstpersoonlijk besliste. "We zijn familie bij VVV. Als er niet iets heel speciaals voorbijkomt, wil ik tot het einde van het seizoen gewoon hier blijven om de ploeg te helpen. Ik kan niets beloven, maar er moet wel echt iets groots gebeuren om mij hier weg te halen."
Eredivisie · woensdag 13 januari om 21:52
Feyenoord (twee) en Ajax (eerste) staan zondag als nummers 1 en 2 van de Eredivisie tegenover elkaar in De Klassieker. De laatste keer dat dat gebeurde in de Eredivisie, was op 23 oktober 2016 in De Kuip (1-1).
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 21:50
Feyenoord dankzij moeizame zege op PEC naar plek twee
Door een zwaarbevochten en benauwde 1-0-overwinning op PEC Zwolle is Feyenoord opgeklommen naar plek twee in de Eredivisie. De Rotterdammers hebben het in eigen huis bijzonder moeilijk met het georganiseerd spelende PEC, mede omdat spits Lucas Pratto zijn vizier niet op scherp heeft staan bij enkele goede kansen. Dankzij een doelpunt van Luis Sinisterra, die na ruim een uur de bal door een gaatje in de hoek prikt, wint de ploeg van Dick Advocaat echter toch. Feyenoord komt in punten gelijk met Ajax en Vitesse en bekleedt op doelsaldo de tweede plaats. De Amsterdammers hebben nog een wedstrijd tegoed en spelen morgen tegen FC Twente.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 21:43
86' Toornstra vuurt van afstand op de vuisten van Zetterer. PEC is niet bij machte om een slotoffensief te ontketenen, maar de pogingen van Feyenoord om er een tweede bij te schieten zijn ook wat halfbakken.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 21:35
77' Bij PEC is aankoop Virgil Misidjan inmiddels ingevallen, waarmee hij zijn debuut maakt voor de ploeg uit Zwolle. Zijn laatste Eredivisie-duel was op 12 mei 2013 namens Willem II tegen AZ (2-0 winst). Misidjan maakte in dit duel eveneens zijn laatste Eredivisie-goal.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 21:32
75' Pherai heeft de gelijkmaker op zijn schoen, maar treuzelt te lang nadat hij Geertruida uitkapt. Dat geeft Spajic de mogelijkheid om in te grijpen en Feyenoord te redden.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 21:31
Luis Sinisterra viert de openingstreffer met Steven Berghuis. Feyenoord is ook in de tweede helft de sterkere ploeg, maar met een minimale voorsprong houdt PEC nog wel hoop.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 21:21
64' GOAL Feyenoord! 1-0

Als Lucas Pratto het niet doet, doet Luis Sinisterra het wel. De Colombiaan krijgt de bal met wat geluk mee na een scrimmage, maar vindt vervolgens met een leep schot de korte hoek. Het doelpunt hing al een tijdje in de lucht, want na rust doet PEC weinig anders meer dan tegenhouden.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 21:20
63' Wéér laat Pratto een grote kans onbenut, al komt dat dit keer vooral door een goede reflex van Zetterer. De spits van Feyenoord vliegt tegen een voorzet van Toornstra aan, maar ziet de PEC-keeper zijn kopbal uit het doel tikken.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 21:19
Ondanks de nodige kansen heeft Lucas Pratto nog altijd zijn eerste doelpunt voor Feyenoord niet gemaakt. Moet 'El Oso' (De Beer) nog wennen aan het spel van zijn nieuwe ploeg? Voor een spits die de spijkerharde verdedigers in Argentinië gewend is, zou het toch niet al te moeilijk moeten zijn om een goaltje mee te pikken.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 21:12
54' Dat had hem toch moeten zijn voor Feyenoord! Zetterer moet weer een rebound weggeven en tikt de bal zo voor de voeten van Pratto. Doelpunten maken is in Nederland echter vooralsnog moeilijker dan in Argentinië, want de spits schiet recht op de PEC-keeper terwijl hij de hoek voor het uitkiezen heeft.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 21:03
46' De tweede helft bij Feyenoord-PEC is begonnen. Hopelijk wordt het duel na rust een stuk leuker, veel slechter dan in de eerste helft kan ook eigenlijk bijna niet. Dick Advocaat heeft Mark Diemers en Bryan Linssen eraf gehaald en Luis Sinisterra en Ridgeciano Haps het veld ingestuurd.
ADO Den Haag-VVV-Venlo · woensdag 13 januari om 21:01
Grote Giakoumakis-show brengt VVV zege op ADO
VVV-Venlo heeft op bezoek bij ADO Den Haag dankzij Georgios Giakoumakis met 1-4 gewonnen. De Griekse spits is verantwoordelijke voor de volledig productie van de Limburgers, met twee strafschoppen, een kopbal en een intikker. De Hagenaren krijgen via Samy Bourard nog een eretreffer op het bord, maar is niet opgewassen tegen de scoringsdrift van Eredivisie-topscorer Giakoumakis (zestien goals).
ADO Den Haag-VVV-Venlo · woensdag 13 januari om 20:58
Georgios Giakoumakis is de tweede VVV-speler ooit die vier keer scoort in een Eredivisie-duel. Hans Sleven ging hem voor, op 24 mei 1959 tegen NOAD (5-4 winst).
Fortuna Sittard-Sparta Rotterdam · woensdag 13 januari om 20:57
Sparta blijft meedraaien in linkerrijtje
Dankzij een nipte zege op bezoek bij Fortuna Sittard (0-1) blijft Sparta het uitstekend doen in de Eredivisie. Lennart Thy maakt na een klein uur de enige treffer van de wedstrijd voor de ploeg van Henk Fraser, die in ieder geval tijdelijk de achtste plek bezetten.
ADO Den Haag-VVV-Venlo · woensdag 13 januari om 20:52
86' GOAL VVV-Venlo! 1-4

Op het scorebord staat ADO-VVV 1-4, maar eigenlijk moet dat gewoon ADO-Giakoumakis 1-4 zijn. De Griek mag voor de tweede keer aanleggen vanaf de strafschopstip en maakt ook nu geen fout. Vier goals voor de spits, die dankzij deze galavoorstelling nu op zestien doelpunten in totaal staat.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 20:46
Rust! Voor de zevende keer dit seizoen gaat Feyenoord de rust in met 0-0. Geen enkele andere ploeg zocht zo vaak de kleedkamers op met de brilstand op het scorebord. Ook tegen PEC gaat het moeizaam voor de Rotterdammers, die niet tot grote kansen komen. Omdat ook PEC zich aanvallend nauwelijks laat gelden, is het gebrek aan doelpunten makkelijk te verklaren.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 20:43
43' Zetterer laat een makkelijke voorzet op eens los, maar ziet tot zijn opluchting dat Toornstra naast schuift. Daar zal de Feyenoord-middenvelder flink van balen, gezien de sporadische mogelijkheden van zijn ploeg in deze gezapige eerste helft.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 20:42
41' De wedstrijd in De Kuip sleept zich naar de rust. Feyenoord is niet bij machte om de defensie van PEC uit elkaar te spelen, terwijl de Zwollenaren alleen uit de counter gevaarlijk wordt.
ADO Den Haag-VVV-Venlo · woensdag 13 januari om 20:39
In Venlo heeft hij al de status van Griekse god bereikt: Georgios Giakoumakis. Met zijn drie doelpunten tegen ADO verstevigt hij zijn positie als topscorer in de Eredivisie (vijftien goals).
ADO Den Haag-VVV-Venlo · woensdag 13 januari om 20:36
68' GOAL VVV-Venlo! 1-3

Moeten we nog vermelden wie er heeft gescoord namens VVV-Venlo? Georgios Giakoumakis bouwt alleen maar verder aan zijn mythische status door zijn hattrick te completeren en de marge voor VVV weer op twee te brengen. Hij staat helemaal vrij bij de tweede paal en ziet Luuk Koopmans weer grabbelen bij zijn inzet.
ADO Den Haag-VVV-Venlo · woensdag 13 januari om 20:32
65' GOAL ADO Den Haag! 1-2

ADO-trainer Ruud Brood heeft inmiddels al vier keer gewisseld en het nieuwe bloed lijkt effect te sorteren. Een kopbal van Michiel Kramer komt nog tegen de paal, maar daarna staat Samy Bourard op de juiste plek om de rebound te benutten. Zit er nog iets in voor ADO?
ADO Den Haag-VVV-Venlo · woensdag 13 januari om 20:25
58' GOAL VVV-Venlo! 0-2

Voor zover dat nog niet gebeurd is, kunnen we Georgios Giakoumakis inmiddels wel tot fenomeen bombarderen. De Griekse spits kopt zijn tweede treffer van de avond door de handen van de grabbelende Luuk Koopmans en lijkt VVV weer een zege te gaan bezorgen.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 20:24
24' Hij komt steeds dichter bij, Lucas Pratto. De spits schiet snel uit de draai, maar mikt enkele centimeters naast.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 20:23
Halverwege de eerste helft kunnen we stellen dat Feyenoord en PEC nog niet echt weten te vermaken. De bezoekers proberen het vooral van afstand, terwijl bij de thuisploeg nog niemand de briljante ingeving heeft om de wedstrijd open te breken.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 20:21
21' Pratto is dicht bij zijn eerste treffer voor Feyenoord. Berghuis legt de bal met veel gevoel neer bij de tweede paal, waarna de Argentijnse spits er met een teen nog bij kan. Hij tilt de bal echter over het doel.
Fortuna Sittard-Sparta Rotterdam · woensdag 13 januari om 20:17
57' GOAL Sparta! 0-1

Je let even niet op en opeens ligt de bal erin in Sittard. Lennart Thy, voor de winterstop ook al goed op dreef, breekt de ban en zet Sparta op voorsprong tegen Fortuna Sittard. Hij lijkt de bal niet vol te raken, maar toch is het raak.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 20:17
16' Clement kan zomaar doorlopen na een scherpe tegenaanval van PEC, maar hij lijkt te denken dat hij buitenspel staat. Daardoor treuzelt hij te lang om de bal terug te leggen op Van Duinen, die de openingstreffer voor het intikken heeft, en kan Senesi ingrijpen.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 20:15
15' Van Polen mag ver komen van Feyenoord en besluit maar eens uit te halen. Zijn schot is wel hard en heeft een goede zwabber, maar Marsman hoeft alleen voor de show te duiken. De inzet gaat ruim een meter naast.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 20:10
10' Een schot van Fer wordt door Zetterer pas laat gezien, omdat het een drukte van belang is voor de neus van de PEC-keeper. Gelukkig voor PEC, en helaas voor Feyenoord, gaat de inzet van Fer net naast.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 20:07
De supporters van Feyenoord steken hun spelers een hart onder de riem. Door de vele spandoeken zijn de tribunes in De Kuip toch nog 'gevuld'.
Eredivisie · woensdag 13 januari om 20:04
ADO-VVV en Fortuna-Sparta zijn inmiddels toe aan de rust. Erg hoogstaand zijn de duels niet, en de doelpunten zijn al helemaal schaars. Alleen VVV-spits Georgios Giakoumakis vindt het net door tegen ADO een penalty te benutten, waardoor VVV met 0-1 leidt in Den Haag. In Sittard staat de brilstand nog op het scorebord.
Feyenoord-PEC Zwolle · woensdag 13 januari om 20:01
Aftrap! Het duel tussen Feyenoord en PEC Zwolle is onderweg. De Rotterdammers kunnen profiteren van de nederlaag van PSV, bij een overwinning zijn ze de Eindhovenaren voorbij.
PSV-AZ · woensdag 13 januari om 19:49
Withete Dumfries: 'Eerste helft PSV-onwaardig'
Denzel Dumfries is op zijn zachtst gezegd woedend na de nederlaag tegen AZ. "Hoe is het mogelijk dat we zo'n slechte wedstrijd spelen? Dit was een terechte nederlaag, we mogen het onszelf verwijten", briest de PSV-aanvoerder na afloop. "Ik denk niet dat het aan vermoeidheid ligt, maar we begonnen gewoon niet scherp. Dan heeft AZ genoeg kwaliteit om dat af te straffen, daar zijn ze tactisch sterk in. In de eerste helft speelden we PSV-onwaardig, het was echt niet goed. De titel is nog steeds ambitie, maar op deze manier lukt het niet. Maar goed, dit is één wedstrijd, we moeten de rug rechten en weer verder."
PSV-AZ · woensdag 13 januari om 19:47
Koopmeiners: 'Bij mooie goals heb je geluk nodig'
Teun Koopmeiners maakt tegen PSV zijn tiende en elfde competitietreffer. Vooral de tweede is van grote schoonheid, al blijft hij er zelf bescheiden onder. "Het is mooi dat het zo mee zit, maar uiteindelijk maakt het me niet uit wie ze maakt. Je moet hem zo verlengen dat als niemand hem aanraakt, hij binnenvalt. Dan moet je ook geluk hebben, maar dat heb je ook nodig bij mooie goals", aldus Koopmeiners, die nog niet wil spreken van een inhaalrace van zijn ploeg. "In de voetballerij is geen week hetzelfde. We hebben eerder een hoop punten laten liggen, we moeten knokken om dat weer goed te maken."
PSV-AZ · woensdag 13 januari om 19:46
AZ houdt tegen PSV sterke reeks in toppers in stand
AZ heeft dankzij een 1-3-overwinning op PSV een fraaie reeks in stand gehouden. De Alkmaarders hebben nu zes wedstrijden op rij gewonnen tegen clubs uit de traditionele top drie. Teun Koopmeiners helpt de Alkmaarders met een benutte strafschop en een wereldgoal (hakje over Yvon Mvogo heen) flink in het zadel. Na rust houdt een sterker PSV door een fraaie vrije trap van Philipp Max hoop op minstens een gelijkspel, maar in de laatste minuut beslist Calvin Stengs de topper.
PSV-AZ · woensdag 13 januari om 19:38
Afgelopen! AZ verslaat PSV in Eindhoven met 1-3 en wint voor de zesde keer op rij van een club uit de traditionele top drie.
PSV-AZ · woensdag 13 januari om 19:34
90' GOAL AZ! 1-3

De nederlaag van PSV is een feit, want Calvin Stengs gooit de wedstrijd in het slot. De aanvaller dribbelt vanaf rechts naar binnen en haalt uit met links. Via Jordan Teze caramboleert de bal langs Yvon Mvogo.
PSV-AZ · woensdag 13 januari om 19:34
89' Max vindt met een corner het hoofd van Boscagli, maar Bizot staat goed opgesteld en heeft de bal klemvast. Het slotoffensief van PSV brengt AZ bepaald niet aan het wankelen, de Eindhovenaren stevenen af op nieuw puntenverlies.
PSV-AZ · woensdag 13 januari om 19:32
87' Ondanks de achterstand is dit een prachtig moment bij PSV. Na 983 dagen is Marco van Ginkel eindelijk weer voetballer. De middenvelder komt erin voor zijn eerste wedstrijd sinds 16 mei 2018, die ook in dienst van PSV was. Sindsdien sukkelde hij met zijn knie, maar nu is hij dus weer terug.
PSV-AZ · woensdag 13 januari om 19:29
85' PSV zoekt koortsachtig naar de gelijkmaker om tenminste nog een punt over te houden aan dit duel, maar AZ houdt de gelederen gesloten, zij het af en toe met kunst- en vliegwerk.
PSV-AZ · woensdag 13 januari om 19:21
76' PSV is nog altijd de bovenliggende partij, maar de tijd begint langzaam maar zeker wel te dringen. Het is ook niet alsof de Eindhovenaren AZ echt het mes op de keel zetten, de Alkmaarders houden relatief eenvoudig stand.
ADO Den Haag-VVV-Venlo · woensdag 13 januari om 19:15
6' GOAL VVV-Venlo! 0-1

Georgios Giakoumakis blijft ook na de winterstop maar scoren. Na zijn twee treffers tegen Willem II afgelopen weekend opent de Griek ook tegen ADO Den Haag de score. De topscorer van de Eredivisie blijft koel vanaf elf meter en tekent voor zijn dertiende competitietreffer.