FC Groningen wil de komende jaren doorgroeien tot een subtopper in de Eredivisie, zo staat in het beleidsplan 2020-2025 dat de club dinsdag heeft gepresenteerd. Binnen vijf jaar moet plaatsing voor Europees voetbal weer een feit zijn.

FC Groningen wil bovendien de "fitste en sterkste spelers" hebben in vergelijking met clubs van hetzelfde niveau en er moeten minimaal 4 van de 22 selectiespelers uit de eigen opleiding komen, zo staat in het beleidsplan Samen naar de Grote Markt.

De afgelopen jaren moest FC Groningen juist saneren en de huidige begroting is goed voor de middenmoot in de Eredivisie. De komende jaren wordt financiële groei gevraagd.

"In Samen naar de Grote Markt wordt richting gegeven aan de koers die we hebben ingezet", zegt algemeen directeur Wouter Gudde. "Het doel: binnen vijf jaar met 'stad en ommeland' op de Grote Markt staan, het hart van provincie en stad, waar sportieve successen van FC Groningen samen worden gevierd."

"De weg die we hiervoor bewandelen, kent vier pijlers en een meer interne doelstelling die het optimaliseren en financieel sterker maken van de organisatie betreft door voornamelijk effectiever en efficiënter te werken."

In 2015 was FC Groningen voor het laatst in Europa actief.

In 2015 was FC Groningen voor het laatst in Europa actief.
In 2015 was FC Groningen voor het laatst in Europa actief.
Foto: Pro Shots

'Het zijn de gouden herinneringen'

Momenteel staat FC Groningen op de zevende plaats in de Eredivisie en de afgelopen seizoenen kwam de club niet verder dan de negende, achtste en twaalfde plaats in de eindstand.

De laatste keer dat FC Groningen Europees speelde was na het winnen van de KNVB-beker in 2015, toen de ploeg werd uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League.

De club hunkert naar nieuwe Europese avonturen, staat in het beleidsplan. "Wedstrijden zoals tegen Atlético Madrid en Internazionale. Of tegen Fiorentina en FK Partizan. Het zijn de gouden herinneringen van onze supporters. Waarover nog steeds wordt gesproken. De hunkering naar nieuwe herinneringen is groot. Onze Europese droom."

Donderdag komt FC Groningen weer in actie in de Eredivisie. De ploeg van trainer Danny Buijs speelt om 21.00 uur uit tegen Willem II.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie