Goedenavond en welkom in dit liveblog! Wij (Patrick Moeke en Mitch Marinus) houden je hier op de hoogte van de wedstrijden in de Eredivisie.

 • Eredivisie
 • LIVE:
 • FC Utrecht-FC Groningen 2-2
 • Uitslagen:
 • Heracles-Vitesse 0-2
 • PEC-AZ 1-1
 • RKC-ADO 0-1
 • FC Emmen-FC Twente 1-4
Eredivisie · over 5 dagen
Hiermee sluiten we het Eredivisie-liveblog voor dit weekend. Dinsdag staat er een inhaalduel tussen VVV-Venlo en Sparta op het programma en speelronde 26 begint zaterdag om 16.30 uur met Willem II-sc Heerenveen.
Eredivisie · over 5 dagen
De topscorerslijst: 

 • 1. Georgios Giakoumakis (23 goals)
 • 2. Steven Berghuis (14)
 • 3. Donyell Malen (14)
 • 4. Henk Veerman (13)
 • 5. Danilo (13)
Vitesse-AZ · over 5 dagen
De stand in het linkerrijtje na speelronde 25:

 • 1. Ajax 24-60 (76-19)
 • 2. PSV 25-54 (58-27)
 • 3. AZ 25-49 (57-37)
 • 4. Vitesse 25-48 (41-26)
 • 5. Feyenoord 25-47 (52-26)
 • 6. FC Groningen 25-42 (32-27)
 • 7. FC Utrecht 24-37 (38-30)
 • 8. FC Twente 25-36 (40-33)
 • 9. SC Heerenveen 25-33 (35-35)
Eredivisie · over 5 dagen
De stand in het rechterrijtje na speelronde 25:

 • 10. Heracles 25-32 (28-38)
 • 11. Fortuna 25-31 (36-45)
 • 12. PEC 25-26 (33-40)
 • 13. Sparta 24-24 (33-41)
 • 14. RKC 25-23 (23-37)
 • 15. VVV 24-22 (37-66)
 • 16. Willem II 25-18 (28-55)
 • 17. ADO 25-15 (20-53)
 • 18. Emmen 15-13 (22-54)
Vitesse-AZ · over 5 dagen
Pasveer: 'Ik heb nooit ruzie en ook niet met Bazoer'
Remko Pasveer deed vandaag met Vitesse goede zaken. Door de winst op AZ komt Vitesse op één punt van de Alkmaarders op de ranglijst. "We willen graag naar boven kijken en dankzij deze overwinning vinden we een goede aansluiting met de ploegen boven ons", zegt een tevreden Pasveer tegenover ESPN. Vitesse speelde vandaag zonder Bazoer, die door trainer Letsch buiten de selectie werd gelaten na een vermeende aanvaring met onder andere Pasveer op de training. "Er is niet zoveel aan de hand. Ik heb nooit ruzie en ook niet met Bazoer. Hij is er morgen gewoon weer bij", zegt de doelman.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
Koopmeiners: 'We kregen te makkelijk de goals tegen'
Teun Koopmeiners wijt de nederlaag van zijn ploeg tegen Vitesse aan het te makkelijk weggegeven van de doelpunten, zo vertelt de AZ-captain aan ESPN. "We kregen de goals te makkelijk tegen. Het zijn eigenlijk twee identieke voorzetten, waarbij we niet staan te dekken." AZ trad aan in een 5-3-2-opstelling en had zich daarmee aangepast aan de tegenstander. "Het was een tactiek waar het hele team achterstond, maar we hebben het niet goed gedaan. We wilden sowieso meer kansen creëren en meer druk krijgen op het middenveld, maar dat is niet gelukt."
Vitesse-AZ · over 5 dagen
AZ raakt PSV uit het oog na nederlaag tegen naderend Vitesse
Vitesse heeft zonder Bazoer de thuiswedstrijd tegen AZ met 2-1 gewonnen. In het duel tussen de nummers vier en drie van de Eredivisie kwam de thuisploeg in een kansarme eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Loïs Openda. De tweede helft kende meer kansen en Jacob Rasmussen verdubbelde de voorsprong. Na een rode kaart voor Enzo Cornelisse, de vervanger van Bazoer, en de aansluitingstreffer van Jesper Karlsson werd het nog wel even spannend, maar Vitesse hield stand en komt tot op een punt van AZ.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
90' AZ krijgt nog vier minuten extra tijd om ervoor te zorgen dat het nog een puntje overhoudt aan deze wedstrijd.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
85' Met tien man krijgt Vitesse een opgelegde kans op de bevrijdende 3-1. Opnieuw is de vrije trap van Tannane perfect, maar Openda kopt net naast. Voor beiden was het hun laatste actie. Ze worden vervangen door Patrick Vroegh en Tomas Hajek, die de vijfmansdefensie van de thuisploeg herstelt.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
Het moment waarop Enzo Cornelisse te laat komt bij de doorgebroken Boadu en dus een rode kaart krijgt.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
81' GOAL AZ! 2-1

Meteen nadat Vitesse met tien man komt te staan, scoort AZ de aansluitingstreffer. Invaller Jesper Karlsson rond af na een fijn balletje van Koopmeiners. We krijgen nog een hele spannende slotfase in Arnhem.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
79' Rode kaart Vitesse!

Met nog ruim tien minuten op de klok komt Vitesse met tien man te staan. De achttienjarige Enzo Cornelisse, die de disciplinair geschorste Bazoer vervangt, haalt de doorgebroken Boadu onderuit en kan inrukken. Vitesse moet de 2-0-voorsprong met een ondertal zien vast te houden.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
78' AZ lijkt voorlopig niet meer bij machte om deze wedstrijd in het laatste kwartier nog om te draaien. Zoals het er nu voorstaat, loopt de achterstand van de Alkmaarders op nummer twee PSV op tot vijf punten.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
Jacob Rasmussen maakte zojuist zijn tweede doelpunt van het Eredivisie-seizoen en is pas de tweede Deen met meerdere Eredivisie-doelpunten voor Vitesse. Mads Junker ging hem voor en hij maakte zeventien treffers voor de Arnhemmers tussen 2005 en 2009.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
72' GOAL Vitesse! 2-0

Vitesse verdubbelt de voorsprong. Een perfect aangesneden vrije trap van Tannane kan simpel worden binnengekopt door Jacob Rasmussen, die helemaal vrij stond.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
71' Na het inbrengen van Karlsson lijkt AZ iets anders te gaan staan. De ploeg van Pascal Jansen speelt nu met drie aanvallers, namelijk Karlsson, Boadu en Stengs.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
67' AZ heeft het meeste balbezit, heeft ook kansen gehad, maar kijkt nog altijd tegen een achterstand aan. Jesper Karlsson moet daar verandering in brengen. De Zweed, verrassend gepasseerd door Pascal Jansen als gevolg van de systeemswitch naar 5-3-2, komt in de ploeg voor Dani de Wit.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
62' Gudmundsson kan na een voorzet vanaf links binnenkoppen, maar de IJslander knikt naast. Na het sterke begin van Vitesse na rust heeft AZ het initiatief grotendeels overgenomen.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
57' Het eerste kwartier na rust in het GelreDome is zeer aantrekkelijk. Nu is het Broja die via Hatzidiakos net naast schiet.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
Het is niet altijd even mooi, maar wel nog altijd heel vermakelijk in het GelreDome.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
53' Enorme kans voor Calvin Stengs op de gelijkmaker. Na een slim balletje van Gudmundsson kapt Stengs zijn tegenstander prachtig uit, maar zijn inzet wordt vervolgens van de lijn gehaald door Rasmussen.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
47' Vitesse komt sterk uit de startblokken na rust. Tannane schiet een vrije trap van een meter of dertig ruim over.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
46' Meteen na rust lijkt Vitesse al op 2-0 te komen, maar dat wordt op het allerlaatste moment voorkomen door Timo Letschert. Hij zorgt ervoor dat Wittek in een leeg doel binnen kan tikken, nadat Openda de bal slim had breed gelegd.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
46' Vitesse en AZ beginnen aan de tweede helft.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
De laatste keer dat Vitesse in een Eredivisie-duel met AZ voor stond bij rust was op 29 januari 2017. Vitesse won die dag met 2-1 na een ruststand van 1-0.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
De belangrijkste statistieken van de eerste helft:

 • Vitesse-AZ
 • Stand: 1-0
 • Schoten: 5-4
 • Schoten op doel: 3-1
 • Balbezit: 36 procent-64 procent
Vitesse-AZ · over 5 dagen
Rust! AZ heeft het meeste balbezit tegen Vitesse, maar de ploeg van Pascal Jansen staat wel op een achterstand. Loïs Openda maakte het enige doelpunt van de eerste helft.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
45' Er komt nog één minuutje aan blessuretijd bij in de eerste helft.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
40' Lat AZ! Owen Wijndal ziet Jonas Svensson bij de tweede paal helemaal vrij staan en hij krijgt de bal ook bij de vleugelverdediger. Svensson kan de bal zo binnen schieten, maar hij raakt het aluminium.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
Loïs Openda maakte zojuist zijn achtste van het seizoen en is daarmee de tweede Belgische speler die in één Eredivisie-seizoen meer dan zeven goals maakt voor Vitesse. Ook Bob Peeters scoorde acht keer voor de club in 2000/2001.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
31' GOAL Vitesse! 1-0

Daar is na iets meer dan een half uur het openingsdoelpunt! Na een voorzet van Eli Dasa werkt Loïs Openda de bal bij de tweede paal binnen.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
29' Oussama Tannane lijkt Bizot te verrassen met een vrije trap, maar in tweede instantie kan de doelman gemakkelijk oprapen.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
23' Vermakelijk is het zeker in de GelreDome, maar heel goed is het voetbal nog niet. Er worden veel kleine overtredingen gemaakt, waardoor elke aanval al vroeg wordt onderbroken.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
20' In de persoon van Dani de Wit gaat er ook een speler van AZ al vroeg in de wedstrijd op de bon.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
De Arnhemmers laten duidelijk blijken het niet altijd eens te zijn met de beslissingen van arbiter Pol van Boekel.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
15' AZ-doelman Marco Bizot kan zich tot twee keer toe onderscheiden. In eerste instantie brengt hij redding op een schot van Loïs Openda en ook op de poging van Armando Broja heeft hij een passend antwoord.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
12' Matús Bero komt wat wild binnen glijden bij zijn directe tegenstander, waarna hij een terechte gele kaart krijgt van Pol van Boekel. Oussama Tannane is het er niet mee eens en krijgt wegens protesteren ook geel. Twee dure kaarten, want beiden zijn nu volgende week geschorst tegen FC Utrecht.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
10' AZ heeft de bal veelal in het bezit, maar lijkt nog even te zoeken naar de beste manier om aan te vallen. De Alkmaarders hebben zich overigens aangepast aan Vitesse en spelen in een 3-5-2-formatie.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
Enzo Cornelisse moet de afwezigheid van Riechedly Bazoer zien op te vangen. Bazoer zit niet bij de wedstrijdselectie, omdat hij zich zou hebben misdragen op de training.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
4' Het eerste gevaar in Arnhem komt van de bezoekers. Calvin Stengs weet Dani de Wit nog altijd makkelijk te vinden, waarna de middenvelder de bal met de punt van de voet tegen Pasveer op schiet.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
Aftrap! Het slotakkoord van dit Eredivisie-weekend is begonnen.
Vitesse-AZ · over 5 dagen
Eerder dit seizoen waren de Alkmaarders met 3-1 te sterk voor de Arnhemmers. Jesper Karlsson, Myron Boadu en Ferdy Druijf scoorden namens AZ, terwijl Loïs Openda wat terugdeed namens Vitesse.
Fortuna Sittard-PSV · over 5 dagen
Dumfries: 'Het glipte uit onze handen'
PSV-aanvoerder Denzel Dumfries beaamt dat PSV in de tweede helft minder aan goed voetballen toekwam dan in de eerste helft. "We begonnen goed, maar later in de wedstrijd glipte het uit onze handen. Dan ben je steeds net te laat, waardoor zij gevaarlijker worden en het een lastige slotfase wordt", aldus de aanvoerder voor de camera van ESPN.