Sean Dyche pleit ervoor dat spelers en stafleden van de Engelse clubs snel worden gevaccineerd. De manager van Premier League-club Burnley denkt zo kosten te besparen, waardoor er meer geld beschikbaar komt voor de gezondheidszorg.

"Als je ziet wat al dat testen kost, soms zelfs drie keer per week, dan zou je dat geld beter kunnen laten terugvloeien naar de gezondheidszorg en naar het vaccinatiesysteem", betoogt Dyche donderdag in gesprek met Sky Sports.

De Premier League test spelers en stafleden momenteel twee keer per week; deze week leidde dat tot veertig positieve coronatests. Ook in de lagere afdelingen van het Engelse profvoetbal (Championship, League One en League Two) worden alle betrokkenen twee keer per week getest.

Volgens de huidige vaccinatiestrategie van de Engelsen komen profvoetballers voorlopig niet in aanmerking voor een COVID-19-vaccin. Eerst zijn mensen uit de verzorgingstehuizen, personeel in de gezondheidszorg, tachtigplussers en mensen met gezondheidsproblemen aan de beurt.

Waarom een besmettelijkere coronavariant erger is dan een dodelijkere
99
Waarom een besmettelijkere coronavariant erger is dan een dodelijkere

'Kwetsbare groepen hebben hoogste prioriteit'

Dyche benadrukt dat deze groepen eigenlijk ook eerder gevaccineerd moeten worden, maar dat de keuze om profvoetballers voorrang te geven strategisch is en de zorg uiteindelijk iets oplevert.

"Het welzijn van alle kwetsbare groepen in de samenleving dient altijd de hoogste prioriteit te krijgen", aldus Dyche, die met Burnley momenteel zestiende staat in de Premier League.

Het aantal coronabesmettingen in Groot-Brittannië is de laatste weken snel opgelopen door een nieuwe variant van het virus. De druk op de Britse zorg is daardoor groot.