Karim Benzema moet alsnog voor de rechter verschijnen vanwege zijn aandeel in de afpersingszaak rond Mathieu Valbuena, zo maakt een openbaar aanklager in Frankrijk donderdag bekend.

Een vriend van Benzema zou in 2015 diens collega-international hebben gechanteerd met een seksvideo. De aanvaller van Real Madrid adviseerde Valbuena naar verluidt het geëiste bedrag van 150.000 euro te betalen.

Benzema, die sinds de affaire in 2015 naar buiten kwam nooit meer voor het Franse elftal geselecteerd werd, heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend. Hij vroeg de Franse justitie eerder al het onderzoek te staken maar moet nu, met nog vier andere verdachten, terechtstaan wegens poging tot chantage en misbruik van vertrouwen.

De 33-jarige Benzema speelde 81 interlands voor Frankrijk, waarin hij 27 doelpunten maakte. Zonder de spits van Real Madrid haalden 'Les Bleus' de finale van het EK 2016 en werden ze in 2018 wereldkampioen. De laatste interland van Benzema dateert van oktober 2015.

Benzema is dit seizoen met acht doelpunten topscorer bij Real. Bij afwezigheid van Sergio Ramos was Benzema zaterdag tegen RC Celta (2-0-winst) nog aanvoerder van de Madrilenen. Valbuena speelt tegenwoordig bij het Griekse Olympiacos, aanstaand tegenstander van PSV in de Europa League.