Ajax presenteert spits Sébastien Haller op korte termijn als aanwinst, melden De Telegraaf en VI donderdag. De Amsterdammers nemen de geboren Fransman van West Ham United naar verluidt over voor een recordbedrag van zo'n 20 miljoen euro.

De belangstelling van Ajax voor de 26-jarige Haller, die al persoonlijk rond zou zijn over een meerjarig contract, werd woensdagavond gemeld door L'Équipe en donderdagochtend ook door de Nederlandse media.

De transfersom van 20 miljoen euro wordt uitgesmeerd over een langere periode en is een record: Ajax trok nog nooit zo'n groot vast bedrag uit voor een speler. Volgens De Telegraaf bekeek Ajax verschillende opties om aan het bedrag te kunnen voldoen, waarbij een huurperiode met verplichte optie tot koop ook een optie was.

De koploper van de Eredivisie heeft dit seizoen de nodige problemen als het gaat om de spitspositie. Lassina Traoré is al sinds begin december geblesseerd en verder heeft trainer Erik ten Hag alleen routinier Klaas-Jan Huntelaar en de achttienjarige Brian Brobbey achter de hand als pure spitsen, doordat Danilo aan FC Twente is verhuurd.

Op dit moment zijn ook Huntelaar en Brobbey geblesseerd, waardoor de kans groot is dat Ten Hag zondag thuis tegen PSV (aftrap 16.45 uur) met Dusan Tadic of Zakaria Labyad in de punt van de aanval moet beginnen. Mocht de transfer van Haller snel rondkomen, dan zou de spits mogelijk kunnen meedoen in de topper.

Sébastien Haller maakte tussen 2015 en 2017 indruk bij FC Utrecht.

Sébastien Haller maakte tussen 2015 en 2017 indruk bij FC Utrecht.
Sébastien Haller maakte tussen 2015 en 2017 indruk bij FC Utrecht.
Foto: Pro Shots

Haller maakte indruk bij FC Utrecht

Haller heeft een geschiedenis in de Eredivisie, want hij stond tussen januari 2015 en de zomer van 2017 onder contract bij FC Utrecht. Op dat moment was Ajax-trainer Ten Hag nog coach van de Domstedelingen.

FC Utrecht nam hem eerst op huurbasis en daarna definitief over van het Franse Auxerre. In 98 officiële wedstrijden voor FC Utrecht scoorde de spits 51 keer en gaf hij zestien assists.

In de zomer van 2017 maakte Haller de overstap naar Eintracht Frankfurt en na twee seizoenen in de Bundesliga werd hij in 2019 door West Ham United voor circa 50 miljoen euro - een clubrecord - naar de Premier League gehaald.

De tweevoudig international van Ivoorkust heeft een basisplaats bij 'The Hammers' en scoorde dit seizoen tot dusver zeven keer in negentien officiële duels. Dat zijn evenveel doelpunten als vorig seizoen, toen Haller 34 officiële wedstrijden speelde.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie