Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk heeft bij de verkiezing voor het FIFA-gala niet gestemd op Robert Lewandowski, die met overmacht werd verkozen tot Wereldvoetballer van het Jaar. De verdediger van Liverpool koos louter voor ploeggenoten.

De voorkeur van Van Dijk ging uit naar Liverpool-aanvaller Sadio Mané en hij zette Mohamed Salah en Thiago Alcântara op de tweede en derde plaats. Bij de zogeheten FIFA's Best Awards mogen de aanvoerders van de nationale elftallen, bondscoaches, journalisten en fans stemmen.

De 32-jarige Lewandowski stemde als aanvoerder van Polen niet op zichzelf en ook niet op Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, die respectievelijk tweede en derde werden. De spits van Bayern München zette Thiago op één, Neymar op twee en Kevin De Bruyne op plek drie.

Messi, zesvoudig Wereldvoetballer van het Jaar, zette Lewandowski op plek drie. Hij gaf zijn voormalige ploeggenoot Neymar de meeste punten en koos voor Kylian Mbappé op de tweede plek. De voorkeur van Ronaldo ging uit naar de Pool, gevolgd door Messi en Mbappé.

De Boer kiest voor Lewandowski

Lewandowski won zijn eerste FIFA's Best Award met een totaal van 52 punten, Ronaldo kreeg er 38 en Messi 35. De punten zijn een afspiegeling van het aantal stemmen bij alle vier de stemgroepen (captains, coaches, media en fans).

Oranje-bondscoach Frank de Boer koos voor Lewandowski op één, De Bruyne op twee en Messi op drie. Namens de Nederlandse media stemde journalist Jaap de Groot op Lewandowski, Van Dijk en Thiago.

Vooral bij de media kreeg Lewandowski met 807 veel meer punten dan Ronaldo (153) en Messi (103). Ook bij de bondscoaches was de Bundesliga-topscorer veruit de beste. Hij kreeg 554 punten, gevolgd door 196 punten voor Ronaldo en 186 voor Messi.

Winnaars FIFA-gala 2020

  • Beste speler: Robert Lewandowski (Bayern München)
  • Beste speelster: Lucy Bronze (Manchester City)
  • Beste keeper: Manuel Neuer (Bayern München)
  • Beste keepster: Sarah Bouhaddi (Olympique Lyon)
  • Beste mannencoach: Jürgen Klopp (Liverpool)
  • Beste vrouwencoach: Sarina Wiegman (Nederland)
  • Mooiste goal: Son Heung-min (Tottenham Hotspur)
  • Elftal van het jaar (mannen): Alisson Becker (Liverpool); Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Sergio Ramos (Real Madrid), Virgil van Dijk (Liverpool), Alphonso Davies (Bayern München); Kevin De Bruyne (Manchester City), Thiago Alcántara (Liverpool), Joshua Kimmich (Bayern München); Lionel Messi (FC Barcelona), Robert Lewandowski (Bayern München), Cristiano Ronaldo (Juventus)