De raad van commissarissen betaald voetbal heeft maandag Eric Gudde tot 1 oktober 2021 herbenoemd als voorzitter bestuur betaald voetbal van de KNVB. De 66-jarige Zuid-Hollander heeft sinds november 2017 de dagelijkse leiding over het betaald voetbal.

Het is voor Gudde zijn eerste herbenoeming. Dat die slechts voor één jaar is, heeft ermee te maken dat hij op 1 oktober 2021 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

"Eric leidt het Nederlandse betaald voetbal met een enorme drive door de coronacrisis", zegt voorzitter Jan Smit van de raad van commissarissen (rvc) op de website van de KNVB.

"Misschien heeft hij daardoor wel meer op zijn bordje gekregen dan voorgaande directeuren bij betaald voetbal. Dat hij tot zijn pensioen aanblijft, betekent hopelijk dat hij het betaald voetbal uit de coronacrisis kan leiden."

Gudde was van 2007 tot en met 2017 algemeen directeur bij Feyenoord. Hij zorgde er mede voor dat de Rotterdammers uit een financiële crisis kwamen en in 2017 voor het eerst in achttien jaar landskampioen werden.

Van der Zee langer directeur-bestuurder amateurvoetbal

Smit blijft tot 1 september 2021 aan als voorzitter van de rvc. Formeel loopt zijn zittingstermijn 1 december 2020 af, maar op verzoek van de algemene vergadering betaald voetbal blijft hij nog een aantal maanden aan.

De raad van toezicht amateurvoetbal herbenoemde Jan Dirk van der Zee voor drie jaar als directeur-bestuurder van de sectie amateurvoetbal van de KNVB. Hij heeft sinds april 2015 de dagelijkse leiding over het amateurvoetbal en begint nu aan zijn derde termijn.

"Onder leiding van Jan Dirk ontwikkelt de KNVB in het algemeen en de sectie amateurvoetbal in het bijzonder zich verder tot een open, moderne organisatie die denkt vanuit het belang van de leden, die oog heeft voor de maatschappelijke context en plaats geeft aan innovatie", aldus voorzitter Pier Eringa van de rvt.

Een directeur-bestuurder wordt bij de KNVB door het toezichthoudend orgaan benoemd voor een periode van drie jaar. Daarna kan herbenoeming maximaal drie keer plaats hebben, waarmee een directeur-bestuurder twaalf jaar in functie kan zijn.