In het betaald voetbal zullen in januari nog geen wedstrijden met een beperkt aantal toeschouwers gespeeld worden. Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, heeft dat woensdag te horen gekregen in gesprek met premier Mark Rutte, minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) en NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg.

Vanwege het aantal coronabesmettingen is het nog niet mogelijk om een klein deel van het publiek toe te laten in de stadions.

"Vandaag is er goed overleg geweest over het grote maatschappelijke belang van sport in onze samenleving", zei Gudde. "Er is hierbij nadrukkelijk gesproken over het belang van publiek in onze stadions en de enorme pijn voor onze sector, zowel het gemis voor de supporters als de financiële druk voor de clubs."

"Helaas laten de besmettingscijfers het nu niet toe om al terug te keren naar de fase met beperkt publiek. Ik heb van Mark Rutte begrepen dat de ic-opnames in elk geval van gemiddeld 24 naar maximaal 10 opnames per dag moeten, voordat er versoepelingen mogelijk zijn en de stadions misschien weer open kunnen voor publiek."

Eerder gaf de overheid wel toestemming voor een proef - de zogenoemde Fieldlabs - in de stadions van NEC en Almere City, waar maximaal vijftienhonderd toeschouwers welkom zijn. In die stadions worden diverse coronamaatregelen getest. Een daarvan is dat op de tribune niet de verplichte 1,5 meter afstand hoeft te worden gehouden. Ook mogen fans schreeuwen en zingen.

Van Ark doet toezegging om te kijken naar omzetverliezen

Volgens Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, zijn de Fieldlabs niet hetzelfde als het toelaten van publiek. Dinsdagavond liet hij weten dat de ECV er samen met de KNVB en de Coöperatie Eerste Divisie (CED) op had aangedrongen om ook in de andere stadions toeschouwers welkom te heten. Volgens het ministerie is dat nu nog niet mogelijk.

Wel heeft Van Ark de toezegging gedaan zich in te spannen om de financiële gevolgen zoveel mogelijk te beperken. "Ik ben wel blij met de toezegging vanuit minister Van Ark en minister-president Rutte om te kijken naar de enorme omzetverliezen in het betaald- en amateurvoetbal en dat we samen gaan kijken naar werkbare oplossingen voor de gehele sector. Hierover blijven we met elkaar over in nauw overleg", aldus Gudde.