AZ heeft trainer Arne Slot zaterdag ontslagen. De Alkmaarders melden in een verklaring dat de 42-jarige Slot niet volledig gefocust was op de club.

Volgens Voetbal International en het AD zou de clubleiding van AZ niet op de hoogte zijn geweest van de vermeende gesprekken van Slot met Feyenoord. Zij berichtten vrijdag dat Slot de voornaamste kandidaat is om Dick Advocaat na dit seizoen op te volgen als coach van de Rotterdammers. De clubleiding van AZ zou daar "zeer verbolgen" over zijn.

"We hebben naar aanleiding van de eerdere berichtgeving gesproken met Arne. Als club hebben we ervoor gekozen om direct afscheid van elkaar te nemen", aldus directeur voetbalzaken Max Huiberts. "Bij AZ willen we een hoofdtrainer voor de groep hebben staan die volledig gefocust is op AZ."

De honneurs bij AZ worden tot het einde van het seizoen waargenomen door Pascal Jansen, die onder Slot assistent was. Robert Franssen schuift door vanuit de jeugdopleiding en staat Jansen bij. AZ speelt zondag in de Eredivisie een thuiswedstrijd tegen FC Groningen (aftrap 14.30 uur).

De Europa League-wedstrijd van donderdag tegen Napoli bleek de laatste wedstrijd van Arne Slot bij AZ. (Foto: ANP)

AZ succesvol onder Slot

Slot volgde in 2019 John van den Brom op als trainer van AZ, nadat hij twee jaar assistent was in het AFAS Stadion. Onder zijn leiding boekten de Noord-Hollanders veel succes. AZ oogstte lof met het attractieve combinatievoetbal en eindigde vorig seizoen als tweede in de Eredivisie, die vroegtijdig werd beëindigd als gevolgd van de coronapandemie.

Deze jaargang kende AZ een teleurstellende start, maar inmiddels won de ploeg al vier wedstrijden op rij en bezet ze de zevende plaats op de ranglijst. In de Europa League heeft AZ met nog één groepsduel te gaan overwintering nog in eigen hand. Donderdag werd er in eigen huis knap met 1-1 gelijkgespeeld tegen Napoli. Het bleek de laatste wedstrijd van Slot.

De 42-jarige Slot begon in 2013 aan zijn trainerscarrière nadat hij liefst achttien jaar profvoetballer was. Als speler diende hij onder meer FC Zwolle, NAC Breda en Sparta Rotterdam. De middenvelder speelde liefst 330 wedstrijden voor FC Zwolle, waarbij hij ook zijn profloopbaan beëindigde.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie