Daarmee sluit ik, Robbert van der Linde, het liveblog voor vanavond. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer.

  • Elfde speelronde
  • Uitslag:
  • Sparta-FC Emmen 2-1
vrijdag 4 december om 21:12
De kop van de elfde speelronde in de Eredivisie is eraf, maar er is dit weekend nog genoeg te beleven. Dit is het programma voor de rest van de speelronde.

Zaterdag
16.30 uur: RKC Waalijk-VVV-Venlo
18.45 uur: Fortuna Sittard-Willem II
20.00 uur: Ajax-FC Twente
21.00 uur: PEC Zwolle-Vitesse

Zondag
12.15 uur: Feyenoord-Heracles Almelo
14.30 uur: AZ-FC Groningen
14.30 uur: FC Utrecht-ADO Den Haag
16.45 uur: sc Heerenveen-PSV
vrijdag 4 december om 21:09
Sparta wint dus met 2-1 van FC Emmen, ondanks het feit dat de ploeg van Henk Fraser maar 30 procent balbezit heeft. Eén keer eerder wonnen de Rotterdammers een Eredivisie-wedstrijd met een nog lager percentage. Dat was opvallend genoeg eveneens tegen Emmen: toen Sparta vorig seizoen met 5-1 van de club uit Drenthe won, had het slechts 26 procent balbezit.
vrijdag 4 december om 21:02
FC Emmen wacht nu al elf wedstrijden op rij op een overwinning. Alleen Fortuna Sittard won dit seizoen nog niet in de Eredivisie (tien duels). De laatste zes wedstrijden gingen allemaal verloren voor Emmen, een aanscherping van het clubrecord in de Eredivisie. De laatste keer dat de ploeg uit Drenthe zeven competitieduels op rij verloor, was in 2012. Toen gingen er in de Eerste Divisie zelfs elf wedstrijden op rij verloren.
vrijdag 4 december om 20:58
Prachtgoal Harroui bezorgt Sparta derde zege in vier duels
Sparta Rotterdam geeft een vervolg aan de goede reeks van de laatste weken. De Rotterdammers winnen in eigen huis met 2-1 van het aanvallend onmachtige FC Emmen, dat daardoor hekkensluiter blijft. Deroy Duarte opent in de eerste helft met de nodige mazzel de score, waarna Michael de Leeuw kort na de onderbreking op ook al gelukkige wijze via Miguel Araujo de gelijkmaker binnen. Na een klein uur zorgt Abdou Harroui voor het absolute hoogtepunt in de verder slechte wedstrijd. De middenvelder schiet de bal vanaf twintig meter feilloos in de bovenhoek en bezorgt zijn ploeg daarmee de drie punten, omdat er in het restant van het duel niks gebeurt dat het vermelden waard is.
vrijdag 4 december om 20:51
90+1' Emmen probeert er met de moed der wanhoop nog een slotoffensief uit te persen, maar heel gestructureerd gaat het allemaal niet. Het is opportunisme ten top voor de bezoekers in Rotterdam, die ook in hun elfde comeptitiewedstrijd niet gaan winnen.
vrijdag 4 december om 20:45
Glenn Bijl kijkt teleurgesteld nadat Abdou Harroui de 2-1 op het scorebord heeft geramd. Emmen heeft nu 29 treffers geïncasseerd dit seizoen. Alleen in het seizoen 1988/1989, toen de club uitwkam in de Eerste Divisie, kreeg Emmen meer tegengoals in zijn eerste elf duels van een seizoen (36).
vrijdag 4 december om 20:38
78' Dat de goal van Emmen uit het niets kwam vallen, blijkt wel uit het feit dat de bezoekers na de 2-1 van Harroui niet meer in de buurt van een tweede gelijkmaker zijn gekomen.
vrijdag 4 december om 20:26
Het feestvarken bij Sparta heet Abdou Harroui. De middenvelder wordt door zijn ploeggenoten gefeliciteerd met zijn prachtige doelpunt.
vrijdag 4 december om 20:18
58' GOAL Sparta! 2-1

Lang kan Emmen niet van de gelijke stand genieten, want zes minuten na de gelijkmaker herstelt Sparta de voorsprong. Abdou Harroui krijgt de ruimte om uit te halen van een dikke 20 meter en krult de bal op formidabele wijze in de bovenhoek. Het is niet eens een echte kans te noemen, maar wel een geweldige trap van de middenvelder.
vrijdag 4 december om 20:16
55' De goal van Emmen komt overigens op naam van Miguel Araujo, omdat hij de bal als laatste aanraakt. Daar heeft de Peruaanse verdediger zelf echter weinig weet van, want De Leeuw kopt de bal tegen hem aan, waardoor de bal dusdanig van richting wordt veranderd dat hij zomaar in het doel vliegt.
vrijdag 4 december om 20:11
52' GOAL FC Emmen! 1-1

Wie anders dan Michael de Leeuw zet Emmen werkelijk uit het niets weer op gelijke hoogte. De spits kopt vanuit een hoekschop knap raak. De VAR kijkt nog even of er geen hands wordt gemaakt, maar concludeert dat de goal gewoon mag tellen.
vrijdag 4 december om 20:06
46' De tweede helft in Rotterdam is begonnen. Kan FC Emmen zich nog terugvechten in het duel of gaat Sparte de derde zege in vier duels boeken?
vrijdag 4 december om 19:50
Rust! Sparta leidt halverwege met 1-0 tegen FC Emmen, in een verder weinig opwindende wedstrijd. De ietwat gelukkige goal van Deroy Duarte is een van de spaarzame hoogtepunten. Caner Cavlan is namens Emmen het dichtst bij een treffer na een goede uittrap van keeper Felix Wiedwald, maar vindt Maduka Okoye op zijn weg.
vrijdag 4 december om 19:45
43' Een snelle uittrap van Wiedwald geeft Cavlan de kans om met de bal aan de voet richting het doel van Sparta te stormen. Het schot van de linkspoot is ook goed, maar Okoye ligt op tijd in de verre hoek.
vrijdag 4 december om 19:42
...en schopt vervolgens met een karatetrap bijna de cornervlag in tweeën. De blijdschap van de middenvelder is te begrijpen, want hij scoort voor het eerst in ruim 2,5 jaar weer in de Eredivisie. Zijn vorige treffer dateerde alweer van 18 april 2018, toen hij scoorde tegen NAC Breda.
vrijdag 4 december om 19:41
Deroy Duarte loopt juichend weg na zijn treffer...
vrijdag 4 december om 19:35
32' Emmen is niet bij machte om het Sparta moeilijk te maken. De Rotterdammers hebben omgekeerd ook moeite om de defensie van de bezoekers uit elkaar te spelen, maar weten zich gesteund door de voorsprong en vinden dat dus niet zo erg.
vrijdag 4 december om 19:32
De spelers van Sparta vieren de openingstreffer van Deroy Duarte. Het is dus pas de tweede goal van Sparta dit seizoen voor rust.
vrijdag 4 december om 19:24
22' GOAL Sparta! 1-0

De Sparta Mars schalt door het lege Kasteel en dat kan alleen betekenen dat de thuisploeg gescoord heeft. Deroy Duarte schat een doorgekopte uittrap een stuk beter in dan Glenn Bijl en frommelt de bal via zijn knie, keeper Felix Wiedwald en de binnenkant van de paal in het doel. Bijl kan op de doellijn ook geen redding meer brengen om zijn inschattingsfout goed te maken.
vrijdag 4 december om 19:21
19' Mijnans onderneemt de eerste echt serieuze doelpoging. De jonge Spartaan verrast Wiedwald met een schot van afstand, dat maar rakelings over scheert.
vrijdag 4 december om 19:19
Dat Sparta niet zo denderend aan de wedstrijd begint, mag gezien de statistieken geen verrassing heten. Van de vijftien doelpunten die de Rotterdammers tot nu toe in de Eredivisie maakten dit seizoen, viel er pas één voor rust. Daar zal de ploeg van Henk Fraser tegen de op een na meest gepasseerde defensie in de Eredivisie vast verandering in willen brengen.
vrijdag 4 december om 19:15
12' De openingsfase op Het Kasteel is behoorlijk tam te noemen. Emmen heeft een licht overwicht, zonder tot echte kansen te komen.
vrijdag 4 december om 19:09
6' Peña krijgt de eerste kaart van de wedstrijd omdat hij op de voet van Thy gaat staan. Emmen-aanvoerder Jansen heeft daar zo veel commentaar op, dat ook hij op de bon gaat bij scheidsrechter Kamphuis.
vrijdag 4 december om 19:05
3' Bijl opent bijna op schitterende maar onbedoelde wijze de score. De rechtsback van Emmen geeft Pinto een panna en ziet daarna zijn mislukte voorzet bijna binnen dwarrelen. De opgeluchte Okoye ziet de bal naast vliegen.
vrijdag 4 december om 19:02
Aftrap! De bal is met een paar minuten vertraging dan toch aan het rollen gebracht op Het Kasteel, de elfde speelronde in de Eredivisie is van start gegaan!
vrijdag 4 december om 19:01
De aftrap wordt even uitgesteld, omdat er wat reparatiewerkzaamheden aan een van de doelen verricht moeten worden.
vrijdag 4 december om 18:52
Het veld van Het Kasteel baadt in het kunstlicht. De tribunes zullen zoals gebruikelijk de laatste tijd leeg blijven.
vrijdag 4 december om 18:46
Vorig seizoen won Sparta thuis met liefst 5-1 van FC Emmen. De inmiddels vertrokken Patrick Joosten en Mohamed Rayhi maakten de eerste twee goals, terwijl ook Bart Vriends, Miguel Araujo (eigen doelpunt) en Abdou Harroui scoorden voor Sparta. Michael de Leeuw maakte de eretreffer voor Emmen.
vrijdag 4 december om 17:41
De elfde speelronde in de Eredivisie wordt vanavond op gang getrapt door Sparta Rotterdam en FC Emmen op Het Kasteel. Sparta begon dramatisch aan het seizoen, maar door zeven punten in de laatste vijf duels zijn de Rotterdammers opgeklommen naar plek tien op de ranglijst. Emmen verloor juist de laatste vijf wedstrijd op rij en is mede daardoor de hekkensluiter in de Eredivisie.