Vier medewerkers van de Universiteit voor Buitenlanders van Perugia zijn vrijdag voor acht maanden geschorst vanwege fraude bij het Italiaanse toelatingsexamen van Luis Suárez. De Uruguayaan was in september bezig met een transfer naar Juventus, maar moest daarvoor eerst een Italiaans paspoort krijgen.

Rector Giuliana Grego, algemeen directeur Simone Olivieri, docent Italiaans Stefania Spina en onderzoeker Lorenzo Rocca hebben alle vier een schorsing van acht maanden gekregen wegens het vervalsen van verschillende officiële documenten.

"De inhoud van de test was vooraf aan de speler doorgegeven", meldt openbaar aanklager Raffaele Cantone. "Ook de uitslag van het examen was vooraf bepaald om te voldoen aan de verzoeken van Juventus."

Suárez had op korte termijn een Italiaans paspoort nodig, omdat Juventus vanwege eerdere transfers niet nog meer spelers buiten de Europese Unie mocht contracteren. Daarvoor moest hij een bewijs van Italiaanse taalvaardigheid kunnen overleggen.

'Juventus heeft geprobeerd inburgeringsproces te versnellen'

De 33-jarige aanvaller zou het examen in slechts twintig minuten hebben afgelegd, terwijl daar normaal gesproken twee uur voor staat. De Italiaanse politie concludeerde in september al dat de vragen met Suárez waren besproken en dat de score al voor de test vaststond.

Volgens Cantone heeft Juventus "actie ondernomen, zelfs op de hoogste institutionele niveaus, om de toekenning van het Italiaanse staatsburgerschap voor Suárez te versnellen". Het onderzoek naar de rol van 'De Oude Dame' loopt nog, omdat er nog naar extra bewijs wordt gezocht.

De transfer van Suárez naar Juventus ketste uiteindelijk af, omdat de procedure om een paspoort te verkrijgen te lang duurde. Hij maakte later de overstap van FC Barcelona naar Atlético Madrid.