Daarmee sluit ik, Robbert van der Linde, dit liveblog voor vanavond. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

  • Laatste kwalificatiewedstrijd
  • Oranje al geplaatst voor EK
  • Uitslag:
  • Nederland-Kosovo 6-0
dinsdag 1 december om 19:33
Snoeijs maakt weer hattrick: 'Kosovo ligt me wel'
Katja Snoeijs is in Breda net als in Pristina namens de Oranjevrouwen goed voor een hattrick tegen Kosovo. "Het is een tegenstander die me goed ligt. Tegen dit soort tegenstanders ben je als spits altijd in de zestien, dan krijg je genoeg kansen om ze erin te schieten", glimlacht de spits na afloop bij Veronica

Volgens Snoeijs raakten de Oranjevrouwen niet in paniek toen er halverwege nog niet gescoord was in het Rat Verlegh Stadion. "We hadden meer verwacht van de eerste helft, we zaten wel teleurgesteld in de kleedkamer. In de tweede helft creëren we veel meer kansen en maken we die ook af. We wisten ook dat een land als Kosovo dit niet een hele wedstrijd vol kan houden."
dinsdag 1 december om 19:28
Perfecte Oranjevrouwen na rust ruim langs Kosovo
Met een klinkende 6-0-overwinning hebben de Oranjevrouwen de EK-kwalificatiereeks passend afgesloten. In Breda vallen alle doelpunten pas na rust, wanneer Katja Snoeijs (drie), Jill Roord (twee) en Lieke Martens het net weten te vinden. Daardoor eindigt Oranje na tien kwalificatiewedstrijden op de maximale score van dertig punten en een indrukwekkend doelsaldo van 48 voor en slechts 3 tegen. Voor de stand in de poule maakt de eenvoudige zege niet uit, want Nederland was al geplaatst voor het EK.
dinsdag 1 december om 19:24
Afgelopen! Nederland wint na een wervelende tweede helft tegen Kosovo ook de laatste EK-kwalificatiewedstrijd met ruime cijfers (6-0) en laat dus in de hele reeks geen enkele steek vallen.
dinsdag 1 december om 19:18
89' Lat Nederland! Bijna competeert ook Roord haar hattrick, maar de lat voorkomt dat haar fraai gekrulde schot de zevenklapper vol maakt voor Oranje.
dinsdag 1 december om 19:17
88' Bijna wordt het nog erger voor Kosovo als een schot van Spitse van richting wordt veranderd. Kolgeci houdt echter zicht op de bal en kan vangen. Enkele seconden later is Pelova erlangs, maar schiet ze de bal tegen de Kosovaarse doelvrouw op, waar afleggen een betere optie was geweest.
dinsdag 1 december om 19:13
84' GOAL Nederland! 6-0

Het arme Kosovo wordt nu volledig van het veld geblazen, waardoor de Oranjevrouwen alsnog tot dezelfde stand als in de uitwedstrijd komen. Net als in Pristina maakt Katja Snoeijs ook in Breda een hattrick. De spits staat helemaal vrij en schiet eenvoudig het halve dozijn vol voor Nederland.
dinsdag 1 december om 19:11
83' GOAL Nederland! 5-0

Ook Jill Roord mag haar tweede van de avond maken. Oranje wordt geen strobreed in de weg gelegd door de vermoeide Kosovaren, en de middenvelder kan de bal vogelvrij en eenvoudig in de hoek mikken.
dinsdag 1 december om 19:08
Katja Snoeijs kan een glimlach niet onderdrukken na haar tweede (en Nederlands vierde) treffer van de avond, ook al is de tegenstand gering.
dinsdag 1 december om 19:04
76' GOAL Nederland! 4-0

Het kon ook niet uitblijven, daar is de vierde Nederlandse treffer. Victoria Pelova haalt de achterlijn en vindt met een goed gemikte voorzet de vrijstaande Katja Snoeijs. Die werkt van dichtbij binnen en heeft nog maar één doelpunt nodig om net als in de uitwedstrijd een hattrick te maken.
dinsdag 1 december om 19:04
75' Het gaat verdedigend weer mis bij Kosovo, waarna de bal teruggelegd wordt op Roord. Dier harde schot wordt echter stijlvol gepareerd door Kolgeci.
dinsdag 1 december om 19:02
73' Weer kanonneert Spitse een afvallende bal op doel. Dit keer heeft ze haar vizier echter niet op scherp staan, want de bal vliegt hoog over.
dinsdag 1 december om 19:00
72' Lat Nederland! Het woord 'kolderiek' is gemaakt voor situaties als deze. Een harde volley van Spitse gaat recht op Kolgeci af, maar de Kosovaarse keeper laat de bal bijna glippen. Tot haar opluchting stuitert de bal via de lat en haar knie vlak voor de lijn weer het veld in, waarna ze erop duikt voor de Oranjevrouwen van de rebound kunnen profiteren.
dinsdag 1 december om 18:56
Lieke Martens is het middelpunt van het Oranje-feestje na de 3-0. Inmiddels zit haar interlandjaar 2020 erop, want ze is gewisseld.
dinsdag 1 december om 18:54
64' De inmiddels toch ruime voorsprong geeft Veurink de gelegenheid om wat wissels door te voeren. Renate Janssen, Victoria Pelova en Shanice van de Sanden zijn erin gekomen voor Lieke Martens, Inessa Kaagman en Lynn Wilms.
dinsdag 1 december om 18:50
Lieke Martens legt aan voor de 3-0 en beloont zichzelf daarmee voor een sterke wedstrijd tot nu toe.
dinsdag 1 december om 18:49
De Oranjevrouwen hebben er een frustrerende helft op moeten wachten, maar sinds de openingstreffer van Katja Snoeijs gaat het hard.
dinsdag 1 december om 18:46
58' GOAL Nederland! 3-0

Lieke Martens krijgt de goal die ze verdient. De beste vrouw op het veld krijgt de bal aangespeeld van Jill Roord en heeft alle tijd en ruimte om naar binnen te trekken en in de korte hoek raak te schieten. Als Arjan Veurink in de rust een donderspeech heeft gehouden, werkt die voorlopig erg goed.
dinsdag 1 december om 18:45
56' Nu mag Martens het eens proberen uit een vrije trap. De aanvalster schiet de bal rakelings over de lat. De Oranjevrouwen lijken voornemens te zijn om er alsnog een doelpuntenfestijn van te maken.
dinsdag 1 december om 18:40
51' GOAL Nederland! 2-0

Zo lukt het een hele eerste helft niet, zo maak je er twee in de eerst paar minuten na rust. Jill Roord mag het van Sherida Spitse eens proberen vanuit een vrije trap. Omdat de Kosovaarse muur op onbegrijpelijke wijze uit elkaar springt, kan de speelster van Arsenal de bal direct in de korte hoek krullen.
dinsdag 1 december om 18:37
49' GOAL Nederland! 1-0

Dat de Kosovaarse defensie verre van waterdicht is, wordt hier nog maar weer eens aangetoond en nu profiteert Oranje wel. Rechtsback Edona Kryeziu trapt volledig mis bij een lage voorzet en ziet de bal voor de voeten stuiteren van Katja Snoeijs. De spits haalt direct uit en schiet de bal, hoewel ze die niet perfect raakt, hoog in het doel en zorgt voor de langverwachte voorsprong.
dinsdag 1 december om 18:34
46' De tweede helft in Breda is begonnen. Slaagt Oranje er na rust wel in om Florentina Kolgeci te passeren?
dinsdag 1 december om 18:28
Een enigszins verbeten blik bij aanvoerder Sherida Spitse. In Kosovo stond Nederland halverwege al met 0-4 voor, maar vanavond gaat het beduidend moeilijker.
dinsdag 1 december om 18:26
De Kosovaren hebben in de eerste helft meer de hielen dan het gezicht van Lieke Martens gezien en kunnen haar alleen met overtredingen stoppen. Ondanks enkele fraaie passeerbewegingen kan ook de aanvalster van FC Barcelona echter de ban nog niet breken.
dinsdag 1 december om 18:23
Dit is Lize Kops, keeper van Oranje vanavond. We gooien maar even een foto van haar in het liveblog zodat je haar kan herkennen, want op televisie is ze de hele eerste helft tegen Kosovo nog niet in beeld geweest. Gelukkig voor Kops vriest het niet in Breda, anders stond ze waarschijnlijk inmiddels vastgevroren aan het gras.
dinsdag 1 december om 18:18
Rust! Het is in de eerste helft zoals verwacht eenrichtingsverkeer richting het doel van Kosovo, maar de Oranjevrouwen laten na om het enorme overwicht om te zetten in doelpunten. Vooral Lieke Martens komt regelmatig haar tegenstander voorbij met fraaie passeeracties, maar het ontbreekt Oranje aan scherpte voor het doel. Daardoor staat er halverwege nog 0-0 op het scorebord in het Rat Verlegh Stadion.
dinsdag 1 december om 18:18
45+2' Dat is de grootste kans tot nu toe! Van der Gragt heeft de bal voor het inkoppen na een corner van Spitse, maar knikt net naast. Het is een klein wonder dat we waarschijnlijk een eerste helft krijgen zonder doelpunten.
dinsdag 1 december om 18:16
45+1' Terwijl de drie minuten durende blessuretijd is ingegaan, wordt een Nederlandse aanval maar weer eens onderbroken door een fluitsignaal vanwege buitenspel.
dinsdag 1 december om 18:12
De botsing tussen Beerensteyn en Kolgeci in beeld. De Oranje-international loopt inmiddels weer binnen de lijnen, maar echt van harte gaat het nog niet.
dinsdag 1 december om 18:09
39' Beerensteyn wordt gelanceerd door Roord en komt oog in oog met Kolgeci. De Kosovaarse keeper stort zich er vol voor en raakt vrouw en bal. De schreeuw van pijn van Beerensteyn is in het lege stadion goed te horen.
dinsdag 1 december om 18:04
34' Oranje is oppermachtig, maar heeft moeite met de scherpte voor het doel. Ter vergelijking: in het duel in Kosovo eind oktober stonden de Oranjevrouwen na ruim een half uur al met 0-3 voor.
dinsdag 1 december om 18:03
33' Snoeijs raakt met een half gelukte volley uit de draai de lat, maar ook de spits wordt teruggefloten wegens buitenspel. De gefrustreerde kreten galmen al door het lege Rat Verlegh Stadion.
dinsdag 1 december om 18:00
Het gaat af en toe met het nodige kunst- en vliegwerk, maar Florentina Kolgeci houdt voorlopig ondanks de oranje aanvalsstorm haar doel schoon.
dinsdag 1 december om 17:59
29' Eindelijk komt er eens een voorzet vanaf de zijkant ook daadwerkelijk aan. Kaagman vindt Roord, die vanaf een meter of elf hard over volleert.
dinsdag 1 december om 17:55
25' Martens wordt op de rand van het strafschopgebied ten val gebracht. Nederland krijgt daarmee een vrije trap op een kansrijke positie, en dat is natuurlijk een klusje voor Spitse. De specialist schiet de bal hard in de muur en claimt hands, maar de scheidsrechter wil er niets van weten.
dinsdag 1 december om 17:52
23' Het spelbeeld in het eerste kwart is zoals verwacht: Nederland valt aan, Kosovo is alleen maar bezig met tegenhouden. Dat gaat de bezoeksters voorlopig wel goed af, want Oranje scoort nog niet.
dinsdag 1 december om 17:49
17' Spitse slingert weer een vrije trap dreigend het strafschopgebied in, maar vindt geen ploeggenoot. Wel blijven Kolgeci en Syla even liggen na een botsing, maar beide Kosovaren kunnen verder.
dinsdag 1 december om 17:41
Lieke Martens toont zich bedrijvig in de openingsfase. De aanvaller van FC Barcelona heeft haar tegenstander al een paar keer de hielen laten zien, al is de voorzetting tot nu toe van mindere kwaliteit.
dinsdag 1 december om 17:39
9' Martens tovert zich met een fraaie actie (hakje achter het standbeen langs) voorbij haar directe tegenstander, maar de voorzet van de linksbuiten laat te wensen over en kan worden gevangen door Kolgeci.
dinsdag 1 december om 17:36
5' Beerensteyn wordt door Spitse oog in oog met de keepster van Kosovo gezet. De spits krijgt de bal er echter niet in en wordt ook teruggefloten wegens buitenspel. De aanvallende intenties die al uitgingen van de opstelling, worden voorlopig ook op het veld nog eens benadrukt.
dinsdag 1 december om 17:33
2' Spitse is met een vrije trap verantwoordelijk voor het eerste schot op doel, waarschijnlijk de eerste van vele. Het is echter nog niet het eerste doelpunt, want keeper Kolgeci laat zich niet verrassen in de korte hoek.
dinsdag 1 december om 17:31
Aftrap! Daar is het eerste fluitsignaal van de avond en daarmee is het laatste duel van 2020 van start.
dinsdag 1 december om 17:30
De 22 speelsters betreden het veld van het Rat Verlegh Stadion. Na de volksliederen gaat het laatste EK-kwalificatieduel van de Oranjevrouwen van dit seizoen van start. Wint Nederland ook de tiende en laatste wedstrijd van deze kwalificatiereeks?
dinsdag 1 december om 17:24
Katja Snoeijs liet eerder al zien dat ze het fijn vindt om tegen Kosovo te spelen. De spits van FC Girondins stond in de uitwedstrijd ook binnen de lijnen en maakte toen een hattrick. Mede daardoor staat ze na vier interlands (ze speelt vanavond haar vijfde) al op vier goals.
dinsdag 1 december om 17:21
Veurink: 'Verlies tegen Amerika niet meer in het hoofd'
Arjan Veurink, net als tegen de Verenigde Staten de vervanger van de afwezige Sarina Wiegman, denkt niet dat de nederlaag tegen de Amerikanen nog een factor is bij zijn speelsters. "Amerika is een wedstrijd die zeker nog terug zal komen, die gaan we zeker nog een keer evalueren als Sarina weer terug is. Maar verder zit die wedstrijd niet meer in het hoofd. Vanavond concentreren we ons gewoon vol op Kosovo", aldus de gelegenheidsbondscoach bij Veronica.

De tegenstand van Kosovo zal beduidend minder zijn dan die van de Verenigde Staten, maar de Oranjevrouwen willen volgens Veurink ook de laatste EK-kwalificatiewedstrijd gewoon winnen. "We willen veel doelpunten maken tegen een defensief team, hopelijk ook met goed voetbal. Er zitten geen mensen op de tribune, maar wel voor de buis. Die wil je toch ook een leuke avond geven."
dinsdag 1 december om 17:17
Een brede lach bij Stefanie van der Gragt tijdens de warming-up. De centrale verdediger moest de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten laten schieten vanwege een bovenbeenblessure, maar is fit genoeg om tegen Kosovo te starten.
dinsdag 1 december om 17:14
Met 8 graden is het niet bijster koud in Breda, maar de Oranjevrouwen zitten alsnog goed ingepakt tijdens de veldinspectie. Jackie Groenen heeft er zelfs een muts bij opgezet.
dinsdag 1 december om 16:50
Dit is de stand in Groep A van de EK-kwalificatie. Nederland kan de groepswinst niet meer ontgaan en weet zich daardoor zeker van een ticket voor het eindtoernooi, dat in 2022 in Engeland gehouden wordt. Rusland houdt als nummer twee kans op de play-offs.

  1. Nederland 9-27 (42-3)
  2. Rusland 10-24 (23-6)
  3. Slovenië 8-12 (20-12)
  4. Kosovo 9-10 (6-23)
  5. Turkije 10-5 (9-28)
  6. Estland 8-1 (1-29)
dinsdag 1 december om 16:31
Bondscoach Sarina Wiegman is er ook vanavond vanwege familieomstandigheden niet bij. Ze wordt net als tegen de VS vervangen door assistent-bondscoach Arjan Veurink.