Argentinië kondigt drie dagen van nationale rouw af vanwege de dood van voetballegende Diego Maradona, zo maakte de Argentijnse president Alberto Fernández woensdagavond bekend.

De nationale rouwperiode gaat per direct in, zo laat Fernández weten in een verklaring. Het is nog niet duidelijk welke activiteiten de Argentijnse overheid verder gaat ondernemen om Maradona te herdenken.

"Het is een heel trieste dag voor alle Argentijnen", zei Fernández in gesprek met Argentijnse media. "Het is een verschrikkelijk verlies. Ik kon niet geloven en vroeg mijn mensen om uit te zoeken of het echt waar is."

"Als iemand een plek in het geheugen van de Argentijnen verdient, is het Diego wel. Hij heeft ons alleen maar gelukkig gemaakt en vocht om ons op te laten vallen in de wereld."

Napoli wil stadion naar Maradona vernoemen

Ook zijn oude club Napoli staat uitgebreid stil bij de dood van Maradona. Volgens de burgemeester van Napels, de stad waar Maradona furore maakte als speler van Napoli, wordt het proces om het Stadio San Paolo naar de Argentijn te vernoemen versneld.

"Het Stadio San Paolo kan de naam van Maradona gaan dragen", hintte Napoli-voorzitter Aurelio de Laurentiis eerder op woensdag al op een mogelijke naamswijziging van het stadion.

Maradona speelde van 1984 tot 1991 in Napoli en groeide uit tot een clubicoon in Napels. Hij veroverde twee landstitels met de Italiaanse club en legde ook beslag op de UEFA Cup. Sindsdien werd Napoli nooit meer kampioen in Italië.

Diego Maradona kroonde zich twee keer tot landskampioen van Italië met Napoli. (Foto: ANP)

Minuut stilte in Champions League

Ook in Europa zijn er herdenkingsacties opgezet. In het Europese clubvoetbal, woensdag in de Champions League en donderdag in de Europa League, wordt voorafgaand aan de wedstrijden één minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de oud-speler van onder meer Boca Juniors, Napoli en FC Barcelona.

Maradona overleed woensdag op zestigjarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij lag eerder deze maand in een Argentijns ziekenhuis, waar een bloedprop in zijn hersenen werd geconstateerd.

Na een succesvolle hersenoperatie werd Maradona twee weken geleden ontslagen uit het ziekenhuis. Hij stierf woensdag in zijn huis in Tigre, een voorstad van Buenos Aires.