Toon Gerbrands en Robert Eenhoorn nemen tijdelijk zitting in de raad van commissarissen (rvc) van de Eredivisie CV (ECV). Daarin zijn zes van de achttien Eredivisie-clubs vertegenwoordigd.

Naast Gerbrands (PSV) en Eenhoorn (AZ) maken ook Martin van Geel (Willem II), Thijs van Es (FC Utrecht), Manfred Laros (Sparta Rotterdam) en Marco Bogers (VVV-Venlo) deel uit van de nieuwe rvc van de ECV. Ajax en Feyenoord ontbreken.

Het zestal neemt de plaats in van John Jaakke, Peter Fossen en Oege Boonstra. Zij stapten vorige week tijdens de Vergadering van Vennoten op, omdat ze onvoldoende vertrouwen voelden bij de Eredivisie-ploegen.

Zowel Gerbrands als Eenhoorn zat opvallend genoeg al eerder in de rvc van de ECV. Ze stapten in respectievelijk 2016 en 2018 op vanwege onvrede over de gang van zaken, maar keren nu dus weer terug.

'Goede afspiegeling en dwarsdoorsnede van Eredivisie'

Directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV is verheugd met de namen. "Ik zie het als een nationaal kabinet waarin veel kennis, kunde en ervaring samenkomen. In deze drukke en hectische tijden hebben we behoefte aan daadkracht en ben ik blij dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt", zegt hij woensdag in een persbericht.

"Dat hebben we juist nu hard nodig. Bovendien is het ook een goede afspiegeling en dwarsdoorsnede van de Eredivisie. Het is een raad van commissarissen waarin alle achttien clubs zich vertegenwoordigd voelen."

De nieuwe rvc gaat samen met De Jong aan een plan werken "om de Eredivisie verder te professionaliseren, de effectiviteit en daadkracht te vergroten en de besluitvorming te vereenvoudigen". Ook wordt onderzocht of de Eredivisie (Eredivisie CV) en Keuken Kampioen Divisie (Coöperatie Eerste Divisie) kunnen opgaan in één betaaldvoetbalorganisatie.

Het is de bedoeling dat de plannen halverwege volgend jaar af zijn en dan worden aangenomen in de Vergadering van Vennoten. Daarna treden de zes directeuren af en maken ze plaats voor een nieuwe rvc.