Ajax is diepbedroefd door het overlijden zondag van Tonny Bruins Slot, die tot in de laatste weken voor zijn dood analyses maakte voor trainer Erik ten Hag. De 'meesterscout', die 73 jaar geworden is, was al enige tijd ziek.

"De laatste analyse die hij voor Erik ten Hag en zijn staf maakte was van Liverpool, maar tot aan Atalanta van vorige week toe bleef hij berichtjes sturen met tips en aanwijzingen", vertelt directeur voetbalzaken Marc Overmars maandag op de website van Ajax.

"Ook al ging het steeds minder goed met hem en werkte hij al maandenlang steeds meer vanuit huis, ook door corona natuurlijk, hij bleef zich voor ons inzetten."

Ajax loopt als een rode draad door de loopbaan van Bruins Slot, die jarenlang de rechterhand was van Johan Cruijff bij de Amsterdamse club en daarna ook bij Barcelona. Hij was tevens assistent van Ronald Koeman in zijn tijd als trainer in de ArenA en werd in januari 2019 door Ajax benoemd tot Lid van Verdienste.

"Hij was zeer geliefd bij ons allemaal hier bij Ajax", zegt Overmars. "Ook al was Tonny al enige tijd ziek, we zijn bij de club toch erg geschokt nu hij overleden is."

'Hij keek anders naar voetbal'

Aan de zijde van Ronald Koeman werkte Bruins Slot ook voor Benfica, PSV, Valencia en AZ, waarna hij in 2011 terugkeerde bij Ajax om de trainers te helpen met zijn befaamde analyses van opponenten.

"Voor elke trainer met wie hij bij Ajax heeft gewerkt, zette hij zich vol in", vertelt Overmars. "Alles voor het succes van ons eerste elftal; Tonny gaf tot op de kleinste details aanwijzingen en tips. Hij keek anders naar voetbal dan de meeste mensen om ons heen, refereerde vaak aan zijn jaren met Johan Cruijff."

Volgens Overmars had Bruins Slot een "cruijffiaanse inslag van denken". "Logisch dat ze zo veel en zo lang met elkaar hebben samenwerkt. En daardoor gaf hij een andere inkijk in scouting en analyses. We zullen hem missen."

Ook Koeman heeft inmiddels gereageerd op het overlijden van Bruins Slot. "Een echte voetbalman, maar bovenal een prachtig mens", schrijft de trainer van FC Barcelona op Twitter. "Ik leerde Tonny goed kennen toen we in Barcelona prachtige successen behaalden, Tonny als assistent van Johan, ik als speler."

"In mijn trainerscarrière heb ik het voorrecht gehad om Tonny als trouwe en uiterst kundige trainer naast me te hebben bij Ajax, Benfica, PSV, Valencia en AZ. Rust zacht, mijn vriend."