Spelersvakbonden FIFPRO en VVCS maken zich zorgen over het toenemende aantal coronabesmettingen in de voetballerij. De bubbel die alle clubs hebben gecreëerd, blijkt lang niet altijd waterdicht.

In Nederland zijn vijf competitieduels uitgesteld vanwege meerdere coronabesmettingen binnen een club. AZ en NAC Breda werden afgelopen week hard getroffen en PSV miste zondag zes spelers vanwege positieve testuitslagen.

"We zien de aantallen stijgen. Dat is verontrustend", aldus voorzitter Evgeniy Levchenko van de Nederlandse vakbond VVCS. "Je kan voetballers wel testen, maar je kan ze niet buiten de maatschappij plaatsen. Hoe je het ook wendt of keert: het systeem is niet waterdicht."

Profvoetballers worden in de aanloop naar elke wedstrijd op het virus getest. Doordat de uitslag van een PCR-test meer dan 24 uur op zich laat wachten, gebeurt het regelmatig dat een positieve speler nog met zijn ploeggenoten op het trainingsveld staat voordat hij in quarantaine gaat.

"Er zijn heel veel vraagtekens, we weten eigenlijk niet eens wat de dag van morgen brengt", zegt Vincent Gouttebarge, hoofd medische zaken bij de internationale vakbond FIFPRO. "We gaan daarom verschillende scenario's uitwerken voor de komende periode, als de tweede golf er echt aankomt."

VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko. (Foto: Pro Shots)

Gezondheid staat voorop, maar bedrijfstak moet overeind blijven

In navolging van de amateursport ook de profcompetities stilleggen, is momenteel niet aan de orde. "Maar als clubs wedstrijden moeten spelen zonder hun belangrijkste spelers, is dat ook een beetje competitievervalsing", aldus Levchenko.

Het is een dilemma voor alle betrokken partijen. Aan de ene kant staat de gezondheid van de spelers voorop, aan de andere kant moet de bedrijfstak overeind gehouden worden. "Voor ons is vooral van belang dat de spelers geen gevaar lopen en hier geen blijvend letsel aan kunnen overhouden", benadrukt Levchenko.

FIFPRO wil voorlopig geen oefeninterlands

Als het aan FIFPRO ligt, wordt het aantal vriendschappelijke interlands voorlopig gelimiteerd. "Reizen wordt nu niet voor niets afgeraden. Het zou daarom beter zijn om bepaalde vriendschappelijke interlands niet te spelen", zegt Gouttebarge.

"Voor de clubs zijn die wedstrijden heel lastig. Ze hebben geïnvesteerd om een eigen bubbel te creëren, maar voor interlands reizen hun spelers naar diverse landen en continenten. Dat zijn juist de momenten waarop spelers in aanraking kunnen komen met COVID-19", aldus Gouttebarge.

Oranje speelt op 11 november een oefeninterland tegen Spanje en neemt het daarna in de Nations League op tegen Bosnië en Herzegovina en Polen.