AZ-verdediger Jonas Svensson hoeft maar één wedstrijd te missen na zijn rode kaart tegen VVV-Venlo. De tuchtcommissie van de KNVB gaf de Noor zaterdag een lagere straf dan de aanklager betaald voetbal had geëist.

AZ was vrijdag niet akkoord gegaan met het voorstel om Svensson drie duels, waarvan één voorwaardelijk te schorsen. Daardoor moest de zaak voorkomen bij de tuchtcommissie, die een dag later besloot tot twee duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk.

Svensson mist daardoor alleen zondag de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. De rechtsback is een week later weer beschikbaar, als AZ het thuis opneemt tegen RKC Waalwijk.

Svensson kreeg vorig weekend direct rood van scheidsrechter Christiaan Bax na een tackle van achteren op VVV'er Joshua John. Bij de tuchtzitting verhoogde de aanklager de strafeis zelfs naar drie duels onvoorwaardelijke schorsing.

Tuchtcommissie vindt dat er sprake was van ernstig gemeen spel

De tuchtcommissie vindt de rode kaart terecht, maar de strafeis van de aanklager te gortig. De verklaring die Svensson in Zeist aflegde, droeg bij aan de lagere straf.

"Weliswaar heeft Svensson ter zitting aannemelijk gemaakt dat hij de intentie had om de bal te spelen", meldt de tuchtcommissie. "Maar heeft hij door de wijze waarop hij het duel is aangegaan naar ons oordeel te veel risico tot het blesseren van zijn tegenspeler genomen. De tuchtcommissie acht 'ernstig gemeen spel' dan ook bewezen, maar ziet onvoldoende aanleiding om de door de aanklager verhoogde strafeis te volgen."

Het was al de derde rode kaart van AZ dit seizoen, dat de Eredivisie begonnen is met vier gelijke spelen op rij. Eerder werden Calvin Stengs en Marco Bizot uit het veld gestuurd.

Bekijk de stand en het programma in de Eredivisie