Johan Cruijff, Dennis Bergkamp, Marco van Basten en Arjen Robben maken kans op een plek in het beste elftal aller tijden. De Nederlanders zijn door het Franse tijdschrift France Football genomineerd voor de prestigieuze verkiezing.

Cruijff, Bergkamp en Van Basten behoren tot de tien genomineerden bij de centrale aanvallers. De andere zeven kanshebbers zijn Kenny Dalglish, Eusébio, Sándor Kocsis, Gerd Müller, Romário, Ronaldo en George Weah.

De 36-jarige Robben heeft bij de rechtsbuitens geduchte concurrentie, want ook onder anderen Lionel Messi, Luís Figo, Samuel Eto'o, George Best, Garrincha en David Beckham zijn genomineerd. Robben (FC Groningen) en Messi (FC Barcelona) zijn de enige nog actieve spelers.

Bij de linksbuitens zijn er geen Nederlanders die kans maken op een plek in het beste elftal. Tot de genomineerden horen onder anderen Thierry Henry, Cristiano Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo en Karl-Heinz Rummenigge. Ronaldo en Messi kunnen dus samen in het elftal terechtkomen.

Twaalf Nederlanders maken kans op plek in beste elftal

In totaal zijn twaalf Nederlanders genomineerd: Edwin van der Sar, Wim Suurbier, Ronald Koeman, Ruud Krol, Johan Neeskens, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, Ruud Gullit en dus Cruijff, Van Basten, Bergkamp en Robben.

De verkiezing van het beste elftal ooit is een alternatief voor de Gouden Bal-verkiezing, die France Football normaal gesproken organiseert. Het Franse tijdschrift is van mening dat er door de coronacrisis geen representatief beeld van de beste voetballers van 2020 kan worden geschetst en besloot daarom dit jaar geen Gouden Bal uit te reiken.

Het beste elftal aller tijden wordt in december onthuld. In totaal gaan 170 journalisten bepalen welke spelers in het elftal komen. Fans kunnen ook stemmen op de site van France Football.