De KNVB begrijpt niet waarom het kabinet maandag heeft besloten om de komende drie weken geen publiek toe te laten bij wedstrijden in het betaald voetbal. De voetbalbond legt zich met tegenzin neer bij het besluit.

"Dit is natuurlijk heel zuur. Te meer daar er geen enkel wetenschappelijk bewijs is tussen de aanwezigheid van publiek in een stadion en de stijging van het aantal coronagevallen in Nederland", schrijft de KNVB in een verklaring die is ondertekend door directeur betaald voetbal Eric Gudde, directeur Eredivisie CV Jan de Jong en directeur Keuken Kampioen Divisie Marc Boele.

"En het voetbal heeft er echt alles aan gedaan en fors geïnvesteerd om een veilige situatie in stadions te creëren. Wij menen ook dat dat heel goed gelukt is en onderzoek wijst dit ook uit. We zijn hiervoor overladen met complimenten van lokale overheden. Desalniettemin kiest Den Haag nu voor deze maatregelen. Dit hebben wij te accepteren. Helaas. Het voetbal pakt zijn verantwoordelijkheid."

Door deze maatregel - die ingaat op dinsdag 18.00 uur en geldt tot 20 oktober, waarna er door het kabinet opnieuw naar gekeken gaat worden - lopen de clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie veel inkomsten mis. De KNVB hoopt dan ook wederom in aanmerking te komen voor overheidssteun.

"Het moeten spelen zonder publiek maakt natuurlijk wel dat de roep om steun uit Den Haag nog harder en luider wordt. Dat zal het kabinet ook begrijpen. Zoals ze dat eerder ook al deden", valt er verder te lezen in het statement van de voetbalbond.

En we gaan ervan uit dat als een ieder zich aan de nieuwe maatregelen houdt, wij weer zo snel mogelijk met publiek kunnen spelen. En weer direct op het niveau waar we nu ook op zitten. Anders is de schade voor het voetbal en de overige sport in Nederland niet te overzien."

Dit verandert er: groepen beperkt en max drie gasten thuis
246
Dit verandert er: groepen beperkt en max drie gasten thuis