Ajax heeft vrijdag het standbeeld van Johan Cruijff bij de hoofdingang van de ArenA onthuld. De levensgrote sculptuur is tot stand gekomen dankzij een inzamelingsactie van supporters.

Aanvankelijk zou Ajax het standbeeld eind april al onthullen, in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Vitesse op zaterdag 25 april (de geboortedatum van Cruijff). Door de coronacrisis werd dat moment tot nader order uitgesteld.

Jordi Cruijff kreeg het beeld van zijn in maart 2016 overleden vader maanden geleden al te zien en was toen lovend. "Het ziet er geweldig uit. Mijn vader zou hier trots op zijn geweest. Als je er langsloopt, zie je Johan Cruijff staan."

De supporters van Ajax haalden het benodigde bedrag van 75.000 euro binnen drie maanden op. Er werd een online inzamelingsactie gehouden en er was op 7 oktober 2018 een collecte tijdens de thuiswedstrijd van Ajax tegen AZ.

Het beeld van Cruijff is gemaakt door Hans Jouta, die ook het standbeeld van de in 2009 overleden Ajax-icoon Bobby Haarms maakte. Die sculptuur staat al sinds 2011 bij de ArenA.

Cruijff doorliep de jeugdopleiding van Ajax en speelde tussen 1964 en 1973 en tussen 1981 en 1983 in de hoofdmacht van de Amsterdammers, waar hij uitgroeide tot clubicoon. De legendarische nummer veertien, een van de beste voetballers aller tijden, was van 1985 tot 1988 ook hoofdtrainer van Ajax.

Frank Rijkaard onthult bronzen standbeeld van Johan Cruijff
89
Frank Rijkaard onthult bronzen standbeeld van Johan Cruijff