De KNVB start komend seizoen een pilot waarbij een vrouw dispensatie krijgt om mee te spelen in het eerste elftal van een amateurclub in het mannenvoetbal. Het gaat om de negentienjarige Ellen Fokkema bij de vierdeklasser VV Foarút uit het Friese dorp Menaam.

Naar aanleiding van de resultaten van de pilot zal de KNVB evalueren of er een goede basis is om vrouwen en mannen uiteindelijk gemengd te laten voetballen en de reglementen te wijzigen.

Tot nu toe mochten vrouwen alleen met jongensteam in de jeugd en mannenteams in de seniorencategorie B (reserve-elftallen uit de vierde klasse en lager) voetballen. Fokkema wordt nu de eerste vrouw in categorie A van het amateurvoetbal.

Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling van de KNVB, zegt op de website van de bond dat er elk jaar verzoeken komen van vrouwen die in categorie A van het amateurvoetbal willen spelen. "Naar mijn mening is het bijzonder dat meiden op alle niveaus gemengd mogen voetballen, maar zodra jongens vanuit onder 19 doorstromen naar categorie A van de mannen, moeten ze verder voetballen zonder de vrouw in hun team."

"De KNVB staat voor diversiteit en gelijkwaardigheid. We vinden dat er voor iedereen op elke manier ruimte moet zijn in het voetbal", aldus Langeler. "Bovendien is er in deze gevallen sprake van een mooie sportieve uitdaging die we niet willen blokkeren."

"De ervaring van deze pilot zal leren of en hoe het werkt. We zullen in nauw overleg met de club monitoren hoe het gaat. Op basis daarvan zouden we een reglementswijziging kunnen toepassen."

Fokkema: 'Mijn teamgenoten zijn enthousiast'

Fokkema vindt het "fantastisch" dat ze dankzij de pilot komend seizoen in het eerste elftal kan gaan spelen. "Ik speel al sinds mijn vijfde met deze jongens samen en vond het toch wel jammer dat ik volgend jaar niet meer met ze in een team zou kunnen voetballen."

"Ik heb de club gevraagd of er iets mogelijk was en samen hebben we het verzoek bij de KNVB neergelegd. Mijn teamgenoten reageerden enthousiast dat ik bij ze kan blijven. Hoe het gaat lopen, durf ik niet te zeggen, maar ik ben sowieso heel gelukkig dat ik aan deze pilot mee mag doen."