Het hoogste orgaan binnen de FIFA heeft donderdag unaniem ingestemd om maximaal 1,5 miljard dollar (1,34 miljard euro) uit te keren om de mondiale voetbalwereld te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

De FIFA deed half maart al een voorstel voor de oprichting van een noodfonds om clubs, competities, spelers en bonden te helpen met de financiële gevolgen van het coronavirus en een maand later keerde de wereldvoetbalbond de eerste 150 miljoen dollar (bijna 139 miljoen euro) uit aan de de 211 aangesloten nationale bonden.

In die eerste twee fases werden betalingen van 2019 die nog niet waren voldaan en betalingen van 2020 uitgekeerd. De FIFA-raad heeft donderdag ook de derde fase goedgekeurd.

Daardoor krijgt elke nationale bond in totaal 3,5 miljoen dollar (3,12 miljoen euro), waarvan 500.000 dollar specifiek bedoeld is voor het vrouwenvoetbal.

Bonden kunnen bij de FIFA ook renteloze leningen van minimaal 500.000 dollar en maximaal 5 miljoen dollar afsluiten. De bond is van plan om scherp toe te zien op de juiste besteding van al het geld.

Volgens het laatste jaarverslag van de FIFA, uit 2018, heeft de bond zo'n 2,5 miljard euro aan reserves.