Een Roemeense arts heeft vrijdag een voorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar gekregen vanwege nalatigheid bij de dood van Patrick Ekeng. De tweevoudig Kameroens international overleed in mei 2016 op 26-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

Ekeng zakte tijdens een wedstrijd van zijn club Dinamo Boekarest tegen Viitorul in elkaar. De middenvelder werd naar het ziekenhuis gebracht, terwijl de medisch specialist Elena Duta in de ambulance geen poging deed om hem te reanimeren.

Het overlijden van Ekeng leidde vier jaar geleden al tot veel vragen over de medische zorg voor profvoetballers in Roemenië, bij onder meer de internationale spelersvakbond FIFPRO.

Na een slepende zaak is Duta nu alsnog schuldig bevonden aan de dood van Ekeng, die ook voor het Franse Le Mans, het Zwitserse Lausanne Sports en het Spaanse Córdoba speelde en in 2015 tot de Kameroense selectie behoorde tijdens de Afrika Cup.

Naast de voorwaardelijke gevangenisstraf kreeg Duta een werkstraf van zestig uur en moet ze een schadevergoeding van 200.000 euro betalen.

Ekeng speelde bij Dinamo Boekarest met rugnummer 14. Als eerbetoon aan hem wordt dat nummer tot op de dag van vandaag niet meer gedragen bij de achttienvoudig Roemeens kampioen.

Patrick Ekeng in actie tijdens het WK onder 20 van 2009. (Foto: Getty Images)