De Bundesliga mag definitief in mei worden hervat, zo heeft bondskanselier Angela Merkel woensdag op een persconferentie bevestigd. De Duitse regering is akkoord na overleg met de zestien deelstaten.

Daarmee is de Bundesliga de eerste topcompetitie in Europa die weer mag beginnen. De DFL, de organisator van de Bundesliga, bespreekt donderdag met de Duitse voetbalbond DFB en de clubs wanneer de competitie exact wordt hervat. Waarschijnlijk is dat op 15 mei.

De Bundesliga werd op 13 maart stilgelegd als gevolg van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Ook in de Tweede Bundesliga, het tweede profniveau in Duitsland, mag de bal in de loop van mei weer rollen.

Het is nog niet bekendgemaakt wanneer de competitie afgerond moet zijn. Alle resterende 82 wedstrijden worden zonder publiek gespeeld en in de stadions zijn maximaal 126 mensen welkom.

Bovendien gelden voor de clubs strenge hygiënemaatregelen. Alle selecties moeten twee weken in quarantaine voordat ze wedstrijden mogen spelen en spelers en trainers worden uitgebreid getest op het coronavirus.

Borussia Mönchengladbach-1. FC Köln (2-1) was op 11 maart de laatst gespeelde wedstrijd in de Bundesliga. (Foto: Pro Shots)

Clubs trainden al sinds 4 april

De spelers en begeleiders van de 36 clubs werden vorige week al voor het eerst getest op het COVID-19-virus. Van de 1.724 personen testten er 10 positief, onder wie twee spelers en een fysiotherapeut van Bundesliga-club 1. FC Köln.

De meeste Bundesliga-clubs kregen op 4 april al toestemming van de deelstaten om te trainen, zij het wel in kleine groepjes. Zo mochten onder anderen de Nederlandse trainers Peter Bosz (Bayer Leverkusen) en Alfred Schreuder (Hoffenheim) met maximaal vijf spelers op het veld staan.

Het belang van het uitspelen van de Bundesliga is groot. De clubs zouden aanvankelijk pas het televisiegeld van de rechtenhouders krijgen als het seizoen is uitgespeeld, maar eind april bereikten de partijen een akkoord over een voorschot. Volgens Bild ging het om ongeveer 900 miljoen euro.

Een beeld van de training van Bayern München van woensdag. (Foto: Pro Shots)

Bayern München gaat aan kop

Er zijn nog negen speelrondes af te werken in de Bundesliga, plus het duel tussen Werder Bremen en Eintracht Frankfurt. Bayern München is koploper met 55 punten uit 25 duels. Nummer twee Borussia Dortmund volgt op vier punten.

Het is nog niet duidelijk wanneer de andere Europese topcompetities mogen worden hervat. De clubs in de Engelse Premier League zijn nog in overleg over de afwikkeling van het seizoen, terwijl La Liga mikt op een hervatting in juni. De spelers van Spaanse clubs mogen sinds deze week wel weer individueel trainen.

In Nederland is het Eredivisie-seizoen al beëindigd en mag het nieuwe seizoen niet voor 1 september van start gaan.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Bekijk de stand in de Bundesliga