1. FC Köln-middenvelder Birger Verstraete heeft spijt van uitspraken die hij heeft gedaan in een interview. De Belg zei weinig te snappen van de houding van zijn club en de rest van de Bundesliga om het seizoen ondanks de coronacrisis te willen afmaken, maar is inmiddels teruggefloten door Köln.

"In plaats van uit emotie een interview te geven, had ik contact moeten opnemen met onze arts. Het was niet mijn bedoeling de autoriteiten of FC Köln de schuld te geven", zegt Verstraete zondag in een verklaring, waarin Köln benadrukt volgens de regels te handelen en geen onverantwoorde risico's te nemen.

"Ik voel me in goede handen bij de club, blijf mijn uiterste best doen en wil het seizoen afmaken. Mijn vriendin, die vanwege een hartaandoening tot de risicogroep behoort, reist terug naar België en blijft daar voorlopig."

In een interview met VTM Nieuws had Verstraete zaterdagavond nog zijn grote zorgen uitgesproken. "Bij ons gaat de training gewoon verder. 'Het is niet zo erg', zeggen ze hier dan. Kijk, voor ons als speler is het geen probleem, maar je komt wel thuis bij je vrouw of vriendin. Mijn vriendin is hartpatiënte, sommige jongens hebben kinderen thuis", zei hij onder meer.

"Voor mij is dat veel belangrijker. Ik wil eerst dat iedereen gezond is voor we weer voetballen. Als de club beslist dat we verder gaan zoals nu, dan denk ik dat er een signaal mag komen vanuit alle Bundesliga-teams om aan te kaarten dat dit onverantwoord is."

FC Köln haalde deze week het nieuws doordat de club besloot om ondanks drie positieve tests - het gaat om twee spelers en een fysiotherapeut - verder te gaan met trainen. Het leidde tot flinke kritiek van onder anderen Karl Lauterbach, gezondheidsexpert bij de sociaaldemocratische SPD.

'Beetje bizar dat we niet in quarantaine hoeven'

De 26-jarige Verstraete zei in het interview met VTM verder niet uit te sluiten dat hij het virus zelf inmiddels ook met zich meedraagt. Hij heeft getraind met de twee spelers, is verzorgd door de fysiotherapeut en wordt zondag net als de rest van zijn ploeggenoten opnieuw getest.

"Die test is donderdag rond 16.00 uur afgenomen en daarvoor zijn we nog van 9.00 tot 15.00 uur constant samen geweest. We hebben samen gefitnest, samen getraind. Het is op die test van donderdag niet aan te tonen dat ik zelf positief ben en daarom zal iedereen opnieuw getest worden", vertelde hij.

"We hoeven voorlopig niet in quarantaine en dat is wel een beetje bizar. Het was sowieso het plan dat we zouden blijven trainen in het geval van een negatieve test of positieve tests. Ik zou liegen als ik zeg dat ik er niet mee bezig ben."

Horst Heldt, de directeur van 1. FC Köln, stelt dat er geen risico's worden genomen. (Foto: Pro Shots)

Directeur Heldt weerlegt kritiek

FC Köln-directeur Horst Heldt liet eerder op de dag weten zich niet te kunnen vinden in de kritiek die zijn club krijgt en stelde toen al dat er geen risico's worden genomen. "Niemand binnen onze club heeft onzorgvuldig gehandeld. Het is een feit dat drie personen positief zijn getest en dat er meer dan vijftig níét besmet zijn", zei hij tegen Bild.

"Vanuit dat oogpunt gaan we ervan uit dat onze regels en maatregelen effectief zijn. Als je in de Bundesliga meer dan duizend tests tegelijk afneemt, stuit je eveneens op positieve resultaten."

De Bundesliga is de Europese topcompetitie die het verst is in de plannen om het seizoen ondanks de coronacrisis af te maken. De clubs zijn al weken in training - wel in aangepaste vorm - en het plan is om het seizoen vanaf 9 of 16 mei zonder publiek te hervatten.

FC Köln is na 25 wedstrijden de nummer tien van de Bundesliga. 'Die Geißböcke' hebben nog zicht op Europees voetbal.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.