Dirk Kuijt, John Heitinga en Kevin Hofland kunnen komend seizoen dispensatie krijgen van de KNVB om zonder trainersdiploma aan de slag te gaan als hoofdcoach in het betaald voetbal.

De drie behoren tot de veertien cursisten die de hoogste opleiding vanwege de coronacrisis dit seizoen niet hebben kunnen afmaken. Ze krijgen dus alsnog de mogelijkheid om komend seizoen op het hoogste niveau aan de slag te gaan.

Als Kuijt, Heitinga en Hofland in aanmerking willen komen voor de uitzonderingsmogelijkheid, dan moet de club waar een van hen aan de slag gaat dispensatie aanvragen.

De 39-jarige Kuijt, 104-voudig Oranje-international, is dit seizoen trainer van Feyenoord onder 19 en stagiair bij het eerste elftal, waar hoofdcoach Dick Advocaat nog niet heeft bijgetekend. Heitinga (36), die 87 keer voor het Nederlands elftal speelde, leidt de Onder 19-ploeg van Ajax.

De dispensatie van de KNVB is voor de veertigjarige Hofland wellicht het meest interessant. De zevenvoudig international heeft samen met Sjors Ultee Fortuna Sittard onder zijn hoede, maar Ultee is de enige die de juiste papieren heeft.