Ajax is niet blij met de nieuwe competitiestructuur in het jeugdvoetbal in Nederland. De KNVB voert met ingang van volgend seizoen een onder 21-competitie in en schrapt de onder 19-competitie, waardoor het onder 18-team het hoogste jeugdelftal wordt bij de profclubs.

"Wij zijn er niet blij mee. De huidige opzet is voor ons precies de route die onze toptalenten nodig hebben. Wij geloven in de weg der geleidelijkheid", zegt hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali dinsdag op de website van Ajax.

In de nieuwe competitie komen beloftenteams van profclubs én beloftenteams van amateurverenigingen die met hun huidige onder 19-elftal in de Tweede Divisie of hoger uitkomen te spelen. Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht doen niet mee, omdat ze met hun beloftenteam al actief zijn in de Keuken Kampioen Divisie.

Ouaali had liever gezien dat alles bij het oude was gebleven. "Je krijgt straks meer een gat tussen de oudste jeugd en het betaald voetbal. De kans bestaat dat spelers van de O18 langer nodig gaan hebben om aan de overstap naar het betaald voetbal te wennen, en dat is precies wat Ajax niet wenst."

'Wij willen geen tijd verliezen'

Het wordt bovendien mogelijk om vanuit de onder 21-competitie, waarin onder meer Feyenoord zijn opwachting zal maken, naar de Keuken Kampioen Divisie te promoveren. Ook kunnen beloftenploegen uit de Tweede Divisie naar die beloftencompetitie degraderen.

Ouaali heeft nog wel wat vragen. "Bijvoorbeeld over de promotie en degradatie vanuit de O21-competitie richting de Keuken Kampioen Divisie. Hoe gaat dat in zijn werk? Er mogen maximaal vier beloftenteams in de Eerste Divisie uitkomen. Stel dat zij allemaal in de top vier eindigen, degradeert dan de nummer vier? Dat zou toch niet de bedoeling zijn?"

"Wij willen geen tijd verliezen. Het is niet wenselijk dat spelers eerst een half jaar bij Jong Ajax moeten wennen aan het hogere niveau. De huidige route is voor ons perfect. Dat zien we ook terug in de cijfers: het rendement van het aantal spelers dat doorstoot naar Jong Ajax en Ajax 1 is hoog."