De instorting van een deel van het dak van het AFAS Stadion is te wijten aan constructiefouten. Het stadiondak was niet berekend op neerwaartse windbelasting, zo luidt de conclusie van onderzoekers.

AZ liet door ingenieursbureau Royal HaskoningDHV een onderzoek uitvoeren naar het ingestorte dak. Eerder deze maand publiceerde het bedrijf het eindrapport.

Al kort na de opening van het stadion in 2006 – vermoedelijk in januari 2007 – raakte de dakconstructie verzwakt door een storm, zo blijkt uit het onderzoek. In augustus vorig jaar stortte het dak in.

"Het is fijn dat Royal HaskoningDHV de oorzaak van het gedeeltelijk instorten van het dak zo zorgvuldig heeft onderzocht", zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ. "Daardoor is namelijk duidelijkheid ontstaan over de oorzaak. We zijn nog altijd ongelofelijk blij dat het stadion leeg was toen de instorting plaatsvond, waardoor er geen gewonden zijn gevallen."

Eindconclusies onderzoeksrapport

  • De belangrijkste oorzaak van de instorting is dat de lassen te dun zijn uitgevoerd en ontwerpfouten bij de verbindingen hebben bijgedragen aan de instorting.
  • Door neerwaartse windbelasting, waarop het dak niet was berekend, is het dak ingestort.
  • De constructie is waarschijnlijk, kort na de opening van het stadion, al verzwakt door een storm. Dit werd duidelijk naar aanleiding van gedetailleerd onderzoek na de instorting.

AZ kreeg in maart vergunning voor bouw nieuw dak

AZ moest een groot deel van de eerste seizoenshelft zijn thuiswedstrijden in het stadion van ADO Den Haag spelen. Nadat het dak vrijwel volledig gedemonteerd was, konden er vanaf december weer wedstrijden in Alkmaar gehouden worden.

In maart kreeg AZ van de gemeente Alkmaar de vergunning om een nieuw dak te bouwen. "In samenspraak met alle relevante partijen richten we ons op de toekomst en gaan we hard aan de slag zodra we de coronacrisis achter ons hebben gelaten", meldt Eenhoorn.

"Op dit moment is gezondheid uiteraard de belangrijkste prioriteit, maar we houden iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen rond het nieuwe dak. Uiteraard heeft de veiligheid van onze supporters en medewerkers daarbij de hoogste prioriteit."