De Premier League gaat zeker niet in begin mei opnieuw van start. De competitie werd eerder al tot 30 april stilgelegd en is nu tot nader order uitgesteld. Er wordt pas weer gespeeld als dat mag van de autoriteiten. Ook in de Serie A wordt tot nader order niet gespeeld.

De Engelse competitie sprak eerder de hoop uit in mei weer te kunnen beginnen, maar die datum wordt zeker niet gehaald. "Het seizoen 2019/2020 wordt pas hervat als het veilig en gepast is om dat te doen", meldt de organisatie vrijdag.

De Premier League blijft desondanks hopen dat alle competitieduels en bekerwedstrijden van dit seizoen nog kunnen worden gespeeld. "Zo houden we de integriteit van alle competities in stand."

Daarnaast mogen alle twintig clubs maximaal 30 procent van het salaris van de spelers inhouden om verliezen aan te vullen. Op die manier kunnen 'normale' werknemers van de clubs hun banen behouden.

Geld naar lagere competities en gezondheidsinstanties

Bovendien krijgen clubs uit de lagere profniveaus gezamenlijk in totaal 125 miljoen pond (ruim 140 miljoen euro). "De Premier League is zich bewust van de zware moeilijkheden van clubs uit de voetbalpiramide", meldt de organisatie daarover.

Ook wordt per direct 20 miljoen pond (bijna 23 miljoen euro) gedoneerd aan de overkoepelende gezondheidsorganisatie NHS en de staf daarvan. Dat bedrag moet helpen in de strijd tegen het COVID-19-virus.

Ook de Serie A ligt tot nader order stil, is vrijdag besloten na overleg tussen de competitieleiding en de spelersvakbond AIC. In tegenstelling tot in Engeland werd in Italië geen akkoord bereikt over het reduceren van spelerssalarissen.

In Europa liggen alle competities vanwege de coronacrisis stil, op de Wit-Russische competitie na. Ook in andere competities wordt voorlopig nog niet gespeeld.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.