Hoewel er tot minstens 1 juni geen betaald voetbal in Nederland gespeeld kan worden, houdt de KNVB de hoop dat de competities in de Eredivisie en de Eerste Divisie dit seizoen toch uitgespeeld kunnen worden.

De KNVB beseft net als de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie wel dat het een lastig verhaal gaat worden. Het definitief afbreken van de betaald voetbalcompetities is ook een mogelijkheid, meldt de bond maandagavond in een persverklaring.

"Niettemin proberen we daarnaast een weg voor onze competities te vinden, die past binnen de kaders die de overheid en het RIVM bepalen voor ons land en die tevens aansluit bij wat UEFA morgen zal adviseren."

De KNVB wil niet zomaar een streep door het seizoen zetten, omdat er grote belangen op het spel staan. "Elk besluit heeft ingrijpende, ook financiële gevolgen voor alle betaald voetbalorganisaties en hun medewerkers."

Bij die overwegingen zal de belangrijkste afweging zijn of voetballers, trainers en scheidsrechters veilig hun werk kunnen blijven uitoefenen. "We gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu."

Rutte: 'Betaald voetbal ligt stil tot 1 juni'
14
Rutte: 'Betaald voetbal ligt stil tot 1 juni'

KNVB bespreekt situatie met UEFA

Premier Mark Rutte zei dinsdag op een persconferentie dat de geldende coronamaatregelen worden verlengd tot en met 28 april. Daarnaast werd duidelijk dat het betaald voetbal valt onder de eerder aangekondigde evenementenregeling en daardoor tot zeker 1 juni stilligt.

De KNVB bespreekt de situatie woensdag in een geplande conferencecall met de UEFA en alle andere aangesloten voetbalbonden. De andere competities in Europa kampen met nagenoeg dezelfde problemen.

"De uitkomsten van die vergadering zijn voor ons van belang, omdat we als Nederlands voetbal zoveel als mogelijk eenduidig willen optrekken met de andere competities in Europa, hoewel dat qua regelgeving een uitdaging zal zijn."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.