De KNVB heeft dinsdag besloten dat het amateurvoetbal dit seizoen niet meer wordt hervat. De bond schrapt vanwege de coronacrisis alle competities, waardoor er geen sprake is van kampioenschappen, promotie en degradatie.

Het gaat om alle competities en de bekertoernooien op het veld en in de zaal, bij zowel de mannen, de vrouwen als de jeugd. Het volgende seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. Een werkgroep van de KNVB gaat de consequenties hiervan nader uitwerken.

Het kabinet besloot eerder op dinsdag dat de maatregelen die tot en met 6 april gelden, worden verlengd tot en met 28 april. Sportcomplexen moeten dus langer dicht blijven. De KNVB zag daardoor geen andere mogelijkheid dan een streep te zetten door dit seizoen en geen eindstanden op te maken.

"De competities kunnen niet meer op een gewenste manier worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop", zegt directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee.

Rutte: 'Betaald voetbal ligt stil tot 1 juni'
14
Rutte: 'Betaald voetbal ligt stil tot 1 juni'

Betaald voetbal mogelijk wel hervat

De KNVB laat weten er alles aan te doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden, zo ook de betalingen van clubs aan de bond. Zo worden bijvoorbeeld de twee resterende maandelijkse incasso's van april en mei niet uitgevoerd.

In juni maakt de KNVB de eindafrekening over het seizoen 2019/2020 op. Hierin zal vanzelfsprekend een aantal kosten voor de clubs beduidend lager uitvallen. Daarnaast geeft de KNVB een restitutie op de reeds in rekening gebrachte wedstrijdgelden, gebaseerd op het aantal niet gespeelde duels.

De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie kunnen mogelijk nog wel worden hervat. Deze profcompetities liggen nog tot zeker 1 juni stil, maar de KNVB heeft de hoop niet opgegeven dat ze daarna alsnog kunnen worden afgerond, al behoort definitief afbreken ook zeker tot de mogelijkheden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.