De internationale spelersvakbond FIFPro maakt zich zorgen over het feit dat steeds meer clubs snijden in de spelerssalarissen naar aanleiding van het stilliggen van de competities vanwege de uitbraak van het coronavirus.

"We roepen clubs op om met de nationale vakbonden te overleggen wat er moet gebeuren", schrijft de FIFPro zaterdag in een verklaring op de eigen website.

Onder de clubs die hebben gekort op de spelerssalarissen zitten ook de nodige Europese grootmachten. Zo zouden de spelers van FC Barcelona, die jaarlijks 500 miljoen euro verdienen, tijdelijk liefst 70 procent van het loon moeten inleveren.

"We begrijpen de problemen, maar het kan niet zo zijn dat zaken waar spelers recht op hebben zomaar aan de kant worden geschoven", aldus de FIFPro.

'Veel spelers worden heel zwaar getroffen'

Bij relatief kleinere clubs namen de spelers niet zomaar genoegen met een verlaging van het salaris. Bij FC Sion weigerden negen spelers dat of ze reageerden te laat, waarna ze door de club op staande voet werden ontslagen.

"Buiten enkele Europese topcompetities om is er vaak sprake van geringe inkomsten voor voetballers. In veel landen verdienen ze echt niet meer dan een modaal salaris. Daardoor worden nu veel spelers heel zwaar getroffen."

In Nederland hebben clubs tot voor zover bekend niet gesneden in de spelerssalarissen, maar velen, waaronder PSV, hebben wel werktijdverkorting aangevraagd voor de spelers en het personeel, waardoor zij niet hoeven te vrezen voor hun baan.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.