FC Barcelona negeert spelersraad en verlaagt lonen met 70 procent
Door de coronacrisis loopt Barcelona veel inkomsten mis. Net als veel andere bedrijven in Spanje maakt de club gebruik van de wettelijke regeling ERTE, waarin bepaald is dat werknemers maximaal zes maanden lang slechts 30 procent van hun salaris krijgen en minder uren werken dan in hun contract staat.
ERTE werd in Spanje ook veel gebruikt tijdens de financiële crisis in 2008.
'Barça' gebruikt de regeling voor alle spelers en stafleden van het eerste elftal, Barcelona B, het hoogste jeugdteam, het vrouwenteam, de basketballers, de zaalvoetballers, de handballers, de hockeyers en de rugbyers van de club. Dat houdt in dat ook onder anderen Lionel Messi, Frenkie de Jong, Stefanie van der Gragt en Lieke Martens tijdens de coronacrisis minder salaris krijgen.
Spelersraad wees salarisverlaging af
Barcelona deed een beroep op de wet omdat een overleg met de vertegenwoordigers van de spelersgroep niets opleverde: de spelersraad van het eerste elftal (Lionel Messi, Gerard Piqué, Sergio Busquets en Sergi Roberto) kwam met voorzitter Josep Maria Bartomeu niet tot een akkoord over salarisverlaging.
Donderdagavond besloot Bartomeu na een videoconferentie met overige bestuursleden de tijdelijke loonsverlaging toch door te voeren. "Dit is feitelijk geen loonsverlaging, maar een tijdelijke verkorting van het aantal arbeidsuren", laat de club in een verklaring weten. Barcelona liet daarnaast weten dat de club het stadion en andere clubfaciliteiten beschikbaar stelt voor medische zorg.
Atlético Madrid en Espanyol hebben vrijdag eveneens de salarissen van hun spelers verlaagd. Het gaat ook bij deze Spaanse clubs om een vermindering van 70 procent. Atlético en Espanyol kiezen voor deze maatregel om het voortbestaan van de club te kunnen garanderen.
Spanje is met ruim 50.000 bevestigde coronabesmettingen en meer dan 4.300 patiënten die overleden aan de gevolgen van het virus na Italië het zwaarst getroffen land in Europa. Het land ging op 14 maart voor twee weken in lockdown en de verwachting is dat de regering die periode dit weekend zal verlengen.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in de sportwereld in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
- Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
- Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
- Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
- Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
- Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.